Provincie Zuid-Holland

12-12-2001
Nieuw eiland Vogelplas Starrevaart
Vogels van dichtbij bekijken

De Vogelplas Starrevaart heeft er een eilandje bij. Dit schelpeneiland is vlakbij de vogelkijkhut "De Vogelknip" aangelegd. Hierdoor is het mogelijk om bijzondere vogels vanuit De Vogelknip het hele jaar door met het blote oog of met een eenvoudige verrekijker van dichtbij te observeren.

De Vogelplas Starrevaart heeft een grote slikplaat waar veel trekvogels op afkomen om te rusten en te foerageren. Deze slikplaat valt in de nazomer en de herfst droog. Vooral voor vogelliefhebbers met sterke verrekijkers of telescopen biedt dit de mogelijkheid om de grote verscheidenheid aan vogels te observeren. Het nieuwe schelpeneiland ligt hoger dan de slikplaat en staat hierdoor het hele jaar droog. In tegenstelling tot de slikplaat is dit schelpeneiland vanwege het droogstaan ook in het voorjaar aantrekkelijk voor allerlei trekvogels. Het eiland is vlakbij de vogelkijkhut aangelegd zodat men zonder geavanceerde verrekijkers van het vogelleven kan genieten. Ook biedt het eiland al vroeg in het jaar de mogelijkheid tot nestelen voor soorten als kokmeeuw, visdief, kluut en kleine plevier.

Op het moment zijn er veel goudplevieren en kieviten op de Vogelplas Starrevaart waar te nemen. 's Avonds komen hier honderden wulpen slapen. De Vogelwerkgroep Vlietland heeft een website www.xs4all.nl/~sjaak/vwgvl/ waar informatie is te vinden over de diversiteit aan vogels die lange of korte tijd verblijven op de Vogelplas Starrevaart.

De aanleg van het schelpeneiland is mogelijk gemaakt dankzij een "groene subsidie" van de provincie Zuid-Holland en een subsidie van de gemeente Leidschendam.

Natuurwandelroute
De Natuurwandelroute rond de plas is het hele jaar toegankelijk. Langs de wandelroute staan kleine informatiepanelen die enkele bijzondere natuurwaarden uitlichten. De wandelroute is vanaf de Oostvlietweg bij het informatiepaneel bereikbaar door het openen van een klaphek. Ook vanaf de dijkverhoging bij de vogelobservatiehut kan via een hek toegang tot de wandelroute worden verkregen. Het hek is alleen geplaatst om de schapen die hier in de zomer grazen in hun begrazingsgebied te houden.

Vogelplas Starrevaart ligt aan de Oostvlietweg en de Kniplaan ten noordoosten van Leidschendam.