Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

PERSBERICHT

Woerden, 12 december 2001

Uitgave handboekje 'Gesprekken zonder grenzen'

Tips voor omgaan met allochtone patiënten

Bij kennismaking niet meteen een hand geven maar afwachten wat de patiënt doet. Meer praten over wat 'moet' dan over wat 'kan' of wat 'mag'. Uitleggen dat een 'koude ziekte' niet de oorzaak kan zijn van impotentie, en amuletten of andere tekenen van 'bijgeloof' niet verwijderen. Omgaan met allochtone patiënten is voor de meeste Nederlandse zorgverleners niet gemakkelijk. Cultuur-, taal- en benaderingsverschillen maken de communicatie nogal eens stroef en onvolledig. Het NIGZ geeft een praktisch informatieboekje uit met tips, die dat probleem kunnen ondervangen: 'Gesprekken zonder grenzen' ligt vanaf januari in de winkel.

Het Integraal Kankercentrum West, het Regionaal Patiënten en Consumentenplatform Den Haag en omstreken en het NIGZ hebben gezamenlijk een boekje uitgegeven onder de titel Gesprekken zonder grenzen. Dit boekje bevat praktische tips en achtergrondinformatie over de communicatie met patiënten van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse komaf. Het boekje moet artsen en andere hulpverleners in hun praktijk voorzien van praktische tips over hoe ze het beste met de meest voorkomende groepen allochtone patiënten kunnen omgaan. Dat varieert van tips over het gedrag als professional tot uitleg over bepaalde culturele gebruiken en visies over gezondheid, leven en dood.
Het boekje is in oktober en november dit jaar bij wijze van proefneming verspreid onder artsen en hulpverleners in Zuid-Holland. Vanwege de grote waardering bij afnemers van het boekje wil het NIGZ het boekje nu ook landelijk onder de aandacht brengen.

Bestellen?
Tot en met 31 december is het boekje bij het NIGZ te bestellen voor de speciale introductieprijs van f. 9,95. (exclusief verzendkosten). Vanaf januari 2002 ligt het boekje ook in de winkel voor de prijs van ¤6,95.

Meer informatie:
NIGZ, John Luteijs (uitgever): (0348) 43 78 19

Opmerkingen over onjuiste adressering of ontvangstproblemen kunt u per retourmail doorgeven. Vermeld u daarbij wel blad of programma waarvoor u werkzaam bent en eventueel ook uw telefoonnummer.