GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 12 december 2001 11:08

GroenLinks in beginsel positief over deelname vredesmissie

(12 december 2001)

Een Nederlandse bijdrage aan een multinationale veiligheidsmacht mét VN-mandaat in Afghanistan wordt terecht door de regering serieus in overweging genomen. GroenLinks staat in beginsel positief tegenover een dergelijke deelname en zal uiteraard het toetsingskader betrekken bij de bepaling van haar definitieve standpunt. Het spreekt voor zich dat er een goed beeld moet bestaan van taken, mandaat, rules of engagement en exit-strategie van de vredesmacht.

In de verklaring van 13 november waarin GroenLinks haar besluit om de steun aan de bombardementen op te schorten toelichtte werd al gepreludeerd op mogelijke steun aan een VN-missie. Citaat: 'Een nieuwe VN resolutie, waarin een concreet plan voor een nieuw politiek bestuur in Afghanistan is geschetst en een VN-macht mandaat krijgt om op de uitvoering daarvan toe te zien, kan tot de inzet van militaire middelen leiden. Een inzet die ook weer door GroenLinks kan worden gesteund.'

GroenLinks vindt het gewenst dat er voorafgaand aan het instemmingbesluit van de Kamer een hoorzitting belegd wordt, waarbij de leden van de Vaste Kamercom-missies van Buitenlandse Zaken en Defensie geïnformeerd worden door deskundigen. Een dergelijke hoorzitting vond op initiatief van GroenLinks ook plaats aan de vooravond van de UNMEE uitzending.

Heden is de commissie Buitenlandse Zaken per brief geïnformeerd over onze wens inzake een hoorzitting. Gelet op het naderende kerstreces verzoeken wij de commissie om tijdig een principebesluit te nemen omtrent het houden van een hoorzitting.

Farah Karimi