Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2001- 23
Collegevergadering van dinsdag 11 december 2001

Twentse zorg voor de jeugd: integrale aanpak op komst De GGD Twente en de Twentse thuiszorgorganisaties hebben een startnotitie opgesteld voor de integrale benadering van de gezondheidszorg voor jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar. In deze integrale aanpak wordt de jeugdgezondheidszorg gekoppeld aan het totale jeugdbeleid, waaronder jeugdzorg en hulpverlening, onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en welzijns- en arbeidsmarktbeleid. Door de koppeling in de nieuwe projectorganisatie kunnen zowel deskundigen van de volksgezondheid, als van het jeugdbeleid worden ingezet.
De integrale benadering vloeit voort uit het beleid van de Rijksoverheid, waarin de bestaande scheiding tussen de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4-jarigen en die voor 4 tot 19-jarigen wordt opgeheven. In de huidige situatie wordt de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4 jarigen nog door de AWBZ gefinancierd en valt zij onder de Thuiszorg. De jeugdgezondheidszorg voor 4-19-jarigen wordt gefinancierd uit het gemeentefonds. Deze zorg valt onder de regie van de gemeenten en wordt uitgevoerd door de plaatselijke GGD. Om te komen tot een nieuw integraal beleid zijn de volgende maatregelen genomen:


* Per 2003 wordt een basistakenpakket jeugdgezondheidszorg ingevoerd voor 0 tot 19-jarigen;

* De gemeenten krijgen de regie voor de integrale jeugdgezondheidszorg voor 0-19-jarigen

* de financiering wordt bij de gemeenten ondergebracht, geregeld in de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid.


---

Vaststelling definitieve subsidie voor de psychosociale nazorg vuurwerkramp, periode 1 juli 2000 tot en met 31 december 2000.
De instellingen en organisaties die bij de psychosociale nazorg van de vuurwerkramp-slachtoffers betrokken zijn, hebben ten behoeve van de subsidiering door het Ministerie van VWS financiële en inhoudelijke verantwoording afgelegd. De definitieve kosten van de nazorg voor de tweede helft van 2000 zijn vastgesteld op in totaal f 3.891.808,14. Aan het Ministerie van VWS is een subsidie gevraagd ter grootte van dit bedrag. Op basis van voorlopige ramingen was maximaal vijf miljoen gulden voor de tweede helft van 2000 voor psychosociale nazorg beschikbaar gesteld.


---

Subsidie voor woningverbetering Emmastraat
Het College van B. en W. kent een subsidie toe van ruim 78 duizend gulden voor de verbetering van vier woningen aan de Emmastraat. Met deze bijdrage worden niet alleen de panden verbeterd, maar wordt ook bijgedragen aan de kwaliteit van het betreffende deel van de Emmastraat. Het geld komt uit het stadsvernieuwingsfonds voor de verbetering van particuliere woningen in Horstlanden-Veldkamp.


---

'Javaanse Jongens' krijgt tot 1 maart de tijd
Uiterlijk 1 maart 2002 moet eetcafé Javaanse Jongens aan de Zuiderhagen maatregelen hebben getroffen tegen geluidsoverlast. Zo niet, dan moet het eetcafé een dwangsom betalen van ¤ 1.750 per week, met een maximum van ¤ 10.500. Dat heeft het College van B. en W. besloten. Tijdens verschillende controles bleek het eetcafé de geluidsvoorschriften te overtreden. Het bedrijf heeft dat erkend, maar na vooraankondiging van de dwangsom gevraagd om een redelijke termijn om maatregelen te kunnen treffen.


---

Geen agrarische nevenactiviteiten aan Moorvenweg
Het College van B. en W. voelt er niets voor om het bestemmingsplan Buitengebied tussentijds te herzien. Daarom was gevraagd door een agrariër aan de Moorvenweg. Aanvullend op zijn agrarische bedrijf wil hij een reeds bestaande minicamping uitbreiden, caravans stallen en een veeschuur verbouwen tot vakantieappartementen. Deze plannen zijn in strijd met het huidige bestemmingsplan, dat alleen agrarische bedrijfsvoering toelaat. Daarnaast werkt de gemeente aan een zogenaamd 'Toetsingskader Buitengebied', waarin staat welke nevenactiviteiten in het buitengebied wel en niet worden toegelaten. Nu alvast meewerken aan een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied, zou vooruitlopen op de vaststellingsprocedure van het Toetsingskader. Bovendien zou meewerking een precedent scheppen: soortgelijke verzoeken zouden dan niet meer kunnen worden geweigerd.


---

College gaat meer de stad in
Het College van B. en W. wil minder tijd besteden aan hamerstukken en meer de stad in. Dat behoort tot de voornemens die het college heeft gemaakt in het kader van de cultuuromslag. De agenda's van de collegeleden lopen nu nog te snel vol met allerlei besprekingen en overleg. Die zijn op zichzelf heel nuttig, maar door een betere planning hoopt het college meer tijd te kunnen vrijmaken voor extern functioneren.
Tot de cultuuromslag werd begin dit jaar besloten door de raad. Mede naar aanleiding van het rapport van de commissie-Oosting vond de raad het hoog tijd voor een omslag in het bestuurlijke en ambtelijke denken en werken. Ook het college heeft zich gebogen over de vraag hoe het zelf kan bijdragen aan de cultuuromslag, met als doel meer betrokkenheid bij de stad, meer openheid en transparantie en een grotere zichtbaarheid van het bestuur. Burgemeester en wethouders denken een eind in de goede richting te komen door een strakkere planning en een betere besluitvorming. Vergaderstukken zouden bijvoorbeeld ingedeeld kunnen worden naar de mate van politieke gevoeligheid. Ook zouden hamerstukken niet meer op de agenda van de collegevergadering geplaatst hoeven worden. Daarnaast hoeven werkbezoeken niet altijd met z'n allen afgelegd te worden. Door een strakker agendabeheer en het vaker opschonen van de agenda's moet meer tijd vrijkomen voor werkbezoeken aan de stad en contacten met instellingen, organisaties, bedrijven en burgers.

f 461.000 voor aanpassing seniorenwoningen
Het College van B. en W. draagt in totaal f 461.000 bij aan de kosten van het aanpassen van woningen voor 55-plussers. Hierdoor kan de bestaande woningvoorraad worden aangepast aan de behoeften van senioren, die daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Bij flats aan de Kiepe, de Jekerstraat, de Waalstraat en de Deppenbroekstraat gaat het om verbeteringen van de entree en aanpassing van de liften. Bij wooncomplexen aan de Zunabrink, de Hertmebrink, de Broekheurnestede en de Nassauborg worden aanpassingen gedaan voor het parkeren van scootmobiels. Er is nu vaak geen goede ruimte om de scootmobiels te stallen, waardoor ze vaak worden geparkeerd op plaatsen waar ze de toegangs- en vluchtwegen blokkeren.