Gemeente Breda

12-12-2001

Voorontwerp bestemmingsplan Spoorbuurt gereed
Het Voorontwerp Bestemmingsplan Spoorbuurt wordt begin volgend jaar vrijgegeven voor inspraak en (voor)overleg, volgens artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening. Bewoners, betrokken organisaties en de Provinciale Planologische Commissie krijgen de gelegenheid hun reacties te geven op het voorontwerp. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit vandaag besloten.
Het voorontwerp wordt begin volgend jaar ter inzage gelegd bij de balie Voorlichting in het Stadskantoor. De start van de inspraak en overleg wordt nog bekend gemaakt.

De ontwikkelingen in het Stationsgebied zijn van invloed op de ontwikkeling van de Spoorbuurt. Het is belangrijk dat deze ontwikkelingen (Stationsgebied en Spoorbuurt) op elkaar worden afgestemd. Voor de Spoorbuurt is het uitgangspunt om vooral het wonen te versterken, Voor wonen en alle overige functies zoals winkels, andere (buurt)voorzieningen, kantoren, parkeren, gebruik en inrichting van openbare ruimte en verkeerscirculatie zijn gemeenschappelijke uitgangspunten opgesteld. Die hebben betrekking op zowel het stationsgebied als op de Spoorbuurt. Op deze manier moet een goede mix ontstaat.

De Willemstraat wordt onderdeel van de nieuwe verbinding Belcrum-Station-Spoorbuurt-Binnenstad. Om deze functie verder te stimuleren worden hier kleinschalige, levendige functies toegestaan zoals winkeltjes of kleine horeca. Deze verbindingsroute moet ook functioneel aantrekkelijk worden gemaakt. Op de verdiepingen van de panden is altijd wonen toegestaan, om het sociale klimaat en de sociale veiligheidssituatie zo goed mogelijk te houden.

De Spoorbuurt heeft enkele ontwikkelingslocaties. In dit voorontwerp-bestemmingsplan worden hiervoor ruimtelijke randvoorwaarden geformuleerd. Daarnaast zijn binnen de regels van het bestemmingsplan ook altijd andere ontwikkelingen mogelijk. In een aantal gevallen is sprake van dubbelbestemmingen om bijvoorbeeld langs de Willemstraat en het Stationsplein meer publieksgerichte functies te stimuleren. In een aantal andere gevallen wordt het mogelijk gemaakt de kantoren minder dominant aanwezig te laten zijn, ten gunste van woningen.

Het bestemmingsplan Spoorbuurt is een onderdeel van het Buurtplan Spoorbuurt. Dit is een ruimtelijk, functioneel en beheersmatig instrument dat de ontwikkeling van de buurt voor de komende tien jaar beschrijft. De resultaten van verschillende vooronderzoeken zijn mede de basis voor het invullen van het bestemmingsplan. De Klankbordgroep Spoorbuurt is betrokken bij het proces dat leidt tot het voorontwerp bestemmingsplan.

Breda, 12 december 2001