Gemeente Breda

12-12-2001

Breda flink aantal rijksmonumenten rijker
De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft in het kader van het Monumenten Selectie Project 124 objecten in de gemeente Breda aangewezen als beschermd rijksmonument. Dit zijn 11 objecten uit Bavel, waaronder t Kloostertje aan de Kloosterstraat en 103 objecten uit Breda, waaronder het complex van de Koepelgevangenis, de Passage Zuidpoort en de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baronielaan. Daarnaast zijn er 5 objecten voor zowel Teteringen als Ulvenhout, waaronder de beide dorpskerken aan de Hoolstraat, respectievelijk de Dorpstraat.
Met de aanwijzing van deze monumenten is het cultureel erfgoed van de gemeente Breda beter beschermd.

Monumenten Selectie Project
Door een wijziging van de Monumentenwet in 1988 werd het mogelijk om objecten uit de periode 1850-1940 te plaatsen op de rijksmonumentenlijst. Landelijk zijn dan ook veel objecten geïnventariseerd uit deze periode. Vervolgens is per gemeente uit deze inventarisatielijst een selectie gemaakt; het Monumenten Selectie Project. De gemeenteraad heeft in 1996 een voordracht gedaan om deze geselecteerde objecten aan te wijzen tot rijksmonument. Na de gemeentelijke herindeling is in 1997 tevens een voordracht gedaan voor de voormalige randgemeenten. Daarnaast is door de provincie Noord Brabant een aantal objecten aan de selectielijst van de gemeente Breda toegevoegd. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft vervolgens de totale selectielijst bekeken en uiteindelijk de beslissing genomen of een object al dan niet tot rijksmonument werd aangewezen.

Heilig Hartkerk
De voormalige Heilig Hartkerk is in zn geheel aangewezen als rijksmonument. Dat betekent in dit geval niet alleen de kerk, maar ook de pastorie en het klooster.
De voorbescherming, die al gold voor de voormalig Heilig Hartkerk, blijft dus van kracht.

Procedure
De rijksmonumentenlijst wordt binnenkort gepubliceerd in het Stadsblad. Deze lijst ligt gedurende zes weken vanaf publicatie in het Stadsblad ter inzage op het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden bezwaar maken bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen te Zoetermeer.

Breda, 12 december 2001