Veertien noteringen in de "Evenementen Top 100" van dit jaar

Den Haag profileert zich als evenementenstad bij uitstek

Den Haag doet het goed als evenementenstad. Dat is de conclusie die de Stichting Promotie Den Haag trekt uit de nieuwste uitgave van de "Evenementen Top 100", een uitgave van ReSpons Evenementen Monitor. In dit overzicht wordt inzicht geboden in de 100 grootste publieksevenementen van Nederland.

Het rapport presenteert een overall-lijst, waarin evenementen worden vergeleken op basis van verschillende criteria, zoals bijvoorbeeld bezoekersaantallen en media-aandacht. Kijkend naar deze lijst, kan de conclusie getrokken worden dat de stad Den Haag met tevredenheid kan terugkijken op het evenementenjaar 2001. In de "Evenementen Top 100" heeft Den Haag maar liefst 14 noteringen, waarvan 5 in de Top 25: het International Sandsculpture Festival (6e), Den Haag Sculptuur (11e), Parkpop (12e), de Haagse KoninginneNach (18e) en het Internationaal Vuurwerk Festival (25e). Ter vergelijking: in dezelfde Top 100 hebben Rotterdam en Amsterdam beiden tien noteringen, Utrecht vijf en Maastricht drie. 'Winnaar' in het overzicht zijn de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, op de voet gevolgd door de Tilburgse Kermis en de Fortis Marathon Rotterdam.

Mediabereik
Het rapport bestaat verder uit verschillende 'themalijsten'. Eén van die lijsten is gebaseerd op het aantal 'mediabereikeenheden' die een evenement genereert, waarbij het gaat om de scores die worden behaald door een evenement met de diverse soorten media-aandacht en de intensiteit daarvan. Den Haag doet het daarin met haar evenementen wederom buitengewoon goed met 3 noteringen in de Top 10 (North Sea Jazz Festival (4e), de Haagse KoninginneNach (7e) en Parkpop (9e)). Ter vergelijking: Maastricht, Rotterdam en Amsterdam hebben in dezelfde Top 10 allen slechts één notering (respectievelijk de start van de Amstel Gold Race (5e), het ABN AMRO World Tennis Tournament (6e) en De Parade (8e)) en Utrecht heeft haar eerste notering pas op de 13e positie (de Megafestatie). In totaal heeft Den Haag 14 noteringen in deze Top 100. Nummer één in deze lijst is de Dutch TT Assen.

Bezoekersaantallen
Ook in de andere overzichtslijsten doet Den Haag het goed. Met twee noteringen in de "Evenementen Bezoekersaantallen Top 10" (het International Sandsculpture Festival (4e met 750.000 bezoekers) en Den Haag Sculptuur (9e met 600.000 toeschouwers)) én een notering op de 12e positie (Parkpop met 450.000 toeschouwers) blijft Den Haag steden als Amsterdam, Utrecht en Maastricht voor en loopt het gelijk met Rotterdam. Nummer één in de lijst zijn de Nijmeegse Vierdaagsefeesten met maar liefst 1 miljoen bezoekers.



Ingezonden persbericht