Vlaamse overheid

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft beslist om de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur 2001 toe te kennen aan Ed Franck. De literaire onderscheiding ontvangt Ed Franck voor zijn boek "Mijn zus draagt een heuvel op haar rug" (Altiora, 2000) waarin de auteur de grenzen van de jeugdliteratuur verkent en getuigt van een gerijpt literair vakmanschap. In twintig korte scènes doet de jonge verteller Andres het verhaal over zijn relatie tot zijn gehandicapte en onberekenbare zus. Het is een relatie van aantrekken en afstoten die weerspiegeld wordt in een afstandelijk registrerende toon. Door zijn vreemde fantasieën en ogenschijnlijk naïeve interpretaties probeert Andres de ondraaglijke realiteit te bezweren. De emotionele spanning en de ambivalentie in de verhouding worden volgehouden zonder ook maar één keer in pathos te vervallen.

Ed Franck ontvangt de literaire onderscheiding voor de tweede keer. De eerste keer was in 1992. Aan de prijs is een bedrag van 500.000 fr. verbonden. Minister Anciaux liet zich adviseren door een jury onder het voorzitterschap van mevr. Annemie Leysen.

Minister Bert Anciaux nam ook een beslissing over de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Vertalingen. Deze literaire onderscheiding kent de minister toe aan Waltraud Hüsmert voor haar volledige vertaaloeuvre, inzonderheid voor haar recente vertalingen van Hugo Claus, 'Das Stillschweigen' (De Geruchten), Klett-Cotta, 1998, en 'Gedichte. Niederländisch und Deutsch' (Gedichten 1948-1993), Klett-Cotta, 2000. Waltraud Hüsmert ontvangt hiervoor 500.000 fr. De minister volgde het advies van de jury onder het voorzitterschap van mevr. Lisette Keustermans.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be


---