European Commission

ip/01/1805

Brussel, 12 december 2001

Commissie keurt overname van kredietverzekeraar NCM door Gerling goed

De Commissie heeft ingestemd met de overname van de Nederlandse kredietverzekeringsmaatschappij NCM Holding N.V. door de Duitse verzekeringsonderneming Gerling-Konzern Versicherungs-Beteiligungs AG. Het onderzoek van de Commissie bracht weliswaar mededingingsbezwaren in de Nederlandse en Deense kredietverzekeringsmarkten aan het licht, maar deze werden weggenomen door de door Gerling voorgestelde afstotingen.

Gerling-Konzern Versicherungs-Beteiligungs AG is een verzekeringsgroep die gespecialiseerd is in zakelijke dienstverlening. NCM Holding N.V., de Nederlandse exportkredietverzekeraar, is actief in het debiteurenbeheer, voornamelijk via de kredietverzekering. De activiteiten van beide ondernemingen op het gebied van de kredietverzekering zijn bijna even groot in omvang. Momenteel zijn zij de derde en de vierde grootste Europese kredietverzekeraars na de Duitse Allianz-groep en de Franse Coface-groep. De concentratie van Gerling en NCM leidt tot het ontstaan van Europa's tweede grootste kredietverzekeringsmaatschappij na Allianz maar vóór Coface.

Hoewel de geografische reikwijdte van de activiteiten van Gerling en NCM in de meeste gebieden van Europa complementair is, stelde de Commissie toch ernstige mededingingsbezwaren vast in de Nederlandse kredietverzekeringsmarkt, waar de nieuwe entiteit naar alle waarschijnlijkheid de gevestigde leverancier zou zijn geworden, onder meer gezien de marginale positie die de resterende marktdeelnemers in vergelijking met Gerling/NCM in Nederland innemen.

Tevens werden ernstige bezwaren geconstateerd op de Deense markt, waar het kredietverzekeringsbedrijf van NCM verticaal geïntegreerd is middels twee NCM-dochters, namelijk Forenede Factors en BG Factoring. Deze twee factorkredietmaatschappijen samen nemen veruit het grootste deel van de Deense markt voor factorkrediet voor hun rekening. Factorkredietmaatschappijen maken gebruik van kredietverzekeringen om het debiteurenrisico van hun cliënten te dekken en zijn bijgevolg sterk afhankelijk van de voorwaarden die door
kredietverzekeringsmaatschappijen worden geboden. Afgezien van Gerling en NCM is Hermes-Euler in Denemarken de enige gevestigde kredietverzekeraar. De Commissie vreesde derhalve dat concurrenten van de factorkredietmaatschappijen van NCM in de nabije toekomst zouden worden geconfronteerd met een situatie waarin zij slechts één enkele alternatieve kredietverzekeraar zouden hebben voor Gerling/NCM, de moedermaatschappij van de belangrijkste partijen op de Deense markt voor factorkrediet.

Teneinde de mededingingsbezwaren weg te nemen waartoe de fusie in Nederland en Denemarken aanleiding gaf, heeft de Gerling-groep toegezegd zich van haar Nederlandse en Deense
kredietverzekeringsdochters te zullen ontdoen.