GOODEX veilt koolstofstalen buizen voor de N.V. NEDERLANDSE GASUNIE

Succesvolle internetveiling levert mogelijke besparing op van ruim 0,8 miljoen euro

Helmond/Groningen, 12 december 2001 - In opdracht van de N.V. Nederlandse Gasunie, organiseerde e-auction dienstverlener Goodex begin november een internetveiling voor de levering van ruim 19 km koolstofstalen buizen voor het transport van aardgas.

In Nederland ligt ruim 11.000 kilometer gasleiding onder de grond. Dit transportnet stelt Gasunie in staat dagelijks de gewenste hoeveelheden aardgas naar de afnemers in binnen- en buitenland te brengen , aldus Bart Ernens, Hoofd Inkoop bij Gasunie. De kosten voor de bedrijfsvoering van een aardgastransportsysteem zijn aanzienlijk. Het is daarom van groot belang deze kosten te minimaliseren, terwijl toch hoge eisen met betrekking tot veiligheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en klanttevredenheid gehandhaafd blijven.

In overleg met Goodex werd het veilingproject opgesplitst in twee alternatieve scenario s waarbij twee verschillende specificaties onafhankelijk van elkaar werden geveild. De uiteindelijke keuze van welk type pijpleiding zou worden aangekocht, zou pas na de veiling worden gemaakt op basis van de behaalde resultaten. De potentiële leveranciers, vier in totaal, kregen aldus de mogelijkheid om op elk onderdeel afzonderlijk te bieden op basis van hun eigen specifieke technische competentie en voorkeur. Omwille van de eerder geciteerde kwaliteitsredenen werden enkel leveranciers tot de veiling toegelaten die vooraf door Gasunie werden gekwalificeerd en goedgekeurd.

Het resultaat van de veiling overtrof elke verwachting. In een meer dan zes uren durende veiling brachten de vier leveranciers niet minder dan 143 maal een bod uit. Uiteindelijk resulteerde dit in een besparing op de initieel geschatte marktprijs van 23% respectievelijk 16% voor beide scenario s. Het totale besparingspotentieel kwam hiermee op ruim 0,8 miljoen euro.

Jan Verschueren, Sales Manager Goodex Nederland: Ondanks het relatief klein aantal deelnemers ontwikkelde zich tijdens de veiling een sterke dynamiek. Dit illustreert eens te meer dat het opzetten en doorvoeren van een internetveiling niet per definitie een brede leveranciersbasis behoeft, maar dat het mogelijk is de techniek ook in te zetten indien een concurrerende markt aanwezig is.

Over Goodex

Goodex is Europees marktleider in e-sourcing, het elektronisch inkopen voor de B-to-B aankoopomgeving, ten behoeve van multinationale en middelgrote industriële ondernemingen.

Het bedrijf heeft meer dan 200 klanten uit de industrie, dienstverlening en handel en realiseerde sedert z n ontstaan in in april 2000 een transactievolume van ruim één miljard Euro. Op dit moment heeft Goodex vestigingen in Brussel, Helmond, Bonn, Hamburg, Londen, Parijs, Milaan, Madrid, Barcelona en Porto.



Ingezonden persbericht