CLINICLOWNS NEDERLAND

Cliniclowns en Pleister Clowns bundelen krachten

Door samenwerking: clowns in 100 ziekenhuizen

Amersfoort - Stichting CliniClowns Nederland en stichting Pleister Clowns gaan per 1 januari 2002 samen. Beide stichtingen hebben als doel zoveel mogelijk zieke kinderen een gezonde en vrolijke afleiding te bieden. Om te zorgen dat in de toekomst nog meer kinderen met minder kosten een clown aan hun ziekbed krijgen, hebben de besturen van beide stichtingen besloten om de krachten te bundelen. In het nieuwe jaar zullen in 100 ziekenhuizen en zorginstellingen door heel Nederland professionele clowns werkzaam zijn. De Pleister Clowns worden een onderdeel van CliniClowns.

Het samengaan van de stichtingen zal voorts vruchten afwerpen op het gebied van fondsenwerving, clownstraining en clownskennis. Charitatieve instellingen zijn het aan hun donateurs verplicht de aan hen toevertrouwde gelden zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het is natuurlijk zonde wanneer vergelijkbare organisaties beide overheadkosten maken. Daarom hebben we steeds gestreefd naar intensieve samenwerking, aldus Tom Doude van Troostwijk, directeur stichting CliniClowns Nederland. Beide organisaties krijgen hun inkomsten uit sponsoring en donaties. De kinderafdelingen van ziekenhuizen krijgen de clowns gratis aangeboden.

Oprichtster en directeur van de Pleister Clowns, Peggy Hertog, laat na drie jaar met trots haar stichting achter en gaat in Australië een vergelijkbare organisatie opzetten onder de naam The Humor Foundation. Peggy Hertog: Mijn streven was speciaal opgeleide clowns in alle ziekenhuizen en brandwondencentra in Nederland te laten komen voor elk ziek kind. Die missie is geslaagd. Deze samenwerking is de kroon op mijn werk.

Geschiedenis
Stichting CliniClowns Nederland werd in 1992 opgericht in samenwerking met professor Vôute, voormalig kinderoncoloog verbonden aan AMC/Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. CliniClowns spelen voor alle kinderen met een ziekte, handicap of trauma. De 40 CliniClowns zijn werkzaam in 75 academische en algemene ziekenhuizen en specialistische zorginstellingen. Comité van aanbeveling: (o.a.) Patch Adams, Freek de Jonge en Jack van Gelder.

Stichting Pleister Clowns werd opgericht in 1999. De 14 Pleister Clowns bezoeken wekelijks 28 ziekenhuizen, verpleeghuizen en brandwondencentra. Comité van aanbeveling: (o.a.) Dick Bruna, Prof. Dr. B. Smalhout en Jochem van Gelder.

Noot voor de redactie (