European Commission

IP/01/1809

Brussel, 12/12/2001

Laken: « Meer dan ooit tevoren is het initiatief nu aan de sociale partners», aldus de Commissie

Met het oog op de op handen zijnde institutionele hervorming van de EU zullen het voorzitterschap, de "trojka" van EU-regeringen, de sociale partners en de Europese Commissie deze week een begin maken met de afbakening van de toekomstige rol van de sociale partners. Tijdens de 'sociale top' zal de gemeenschappelijke verklaring van de sociale partners voor de top van Laken op de daaropvolgende dag centraal staan. Vijftien jaar nadat de sociale dialoog op EU-niveau van start is gegaan zal de sociale top de inventaris opmaken van de dialoog en mogelijkheden verkennen om deze te versterken gezien de noodzaak om snelle veranderingen op economisch en maatschappelijk terrein in goede banen te leiden. Zoals in de gemeenschappelijke verklaring wordt vastgelegd zijn de sociale partners van de EU vast voornemens een meerjarig werkprogramma voor de sociale dialoog op te stellen. De bijzonderheden en het tijdschema van dit programma zullen in het najaar van 2002 vastgesteld worden.

Aan de vooravond van de sociale top verklaarde de voorzitter van de Commissie, Romano Prodi: « Thans, misschien meer dan ooit tevoren, is het initiatief aan de sociale partners. Snelle veranderingen op economisch en maatschappelijk gebied zijn een onontkoombaar feit, maar moeten met vaardige hand worden aangestuurd. In dit opzicht is een belangrijke rol weggelegd voor de regeringen. De sociale partners kunnen nu een nieuwe, stuwende kracht worden achter de bevordering van een concurrerende, op samenhang gerichte en binnenkort uitgebreide - EU ».

Anna Diamantopoulou merkte op: « Ik juich het voornemen van de sociale partners om een meerjarig werkprogramma op te stellen van harte toe. Door middel van dit programma zullen de sociale partners een belangrijker rol kunnen spelen bij de verwezenlijking van de beide doelstellingen concurrentievermogen en samenhang waarop de strategie van Lissabon gericht is. Er zijn een aantal sleutelterreinen waarop een succesvolle sociale dialoog een duidelijke bijdrage kan leveren aan het in de juiste banen leiden van veranderingen op economisch en sociaal gebied en daarom begroet ik de huidige dynamische ontwikkeling van het levenslang leren en telewerk».

De gemeenschappelijke verklaring van de sociale partners voor de top van Laken omvat de volgende onderwerpen :

* de bijzondere rol van de sociale partners bij de " Europese governance"

* betere integratie van het tripartiete overleg in de strategie van Lissabon

* meer autonomie op het terrein van de sociale dialoog
* de noodzaak voor de sociale partners in de kandidaat-lidstaten om zich van nu af aan op de uitbreiding voor te bereiden.

De sociale top zal tijdens de middag van 13 december plaatsvinden te Laken. De opzet van de bijeenkomst is gelijk aan die van de sociale top van Stockholm (22 maart 2001): een delegatie van werkgevers op hoog niveau (UNICE/UEAPME, CEEP) en vertegenwoordigers van de vakbonden (EVV/verbindingscomité leidinggevend personeel), plus de Europese Commissie (de voorzitter van de Commissie Romano Prodi en Anna Diamantopoulou), de voorzitter van de Europese Raad (de eerste minister en de ministers van Werkgelegenheid en van Sociale Zaken) en de vertegenwoordigers van de trojka (de ministers-presidenten van Spanje en Denemarken en de Spaanse en Deense ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken).

Achtergrond

De Commissie zal binnenkort worden verzocht een besluit goed te keuren om een formele raadpleging te beginnen van de sociale partners met betrekking tot de sociale aspecten van bedrijfsherstructurering en het anticiperen op en aansturen van veranderingen. In het kader van deze raadpleging zal de Commissie er met nadruk op wijzen dat het bedrijfsleven in staat moet zijn om zich met het oog op concurrentie en de noodzaak tot innovatie en groei aan te passen aan veranderingen. Tegelijkertijd zal de Commissie de sociale partners vragen na te gaan in hoeverre er extra initiatieven nodig zijn om de maatschappelijke kosten van de aanpassing van het bedrijfsleven op te vangen, met name in verband met bijscholing. De Commissie vestigt in dit verband ook de aandacht op de reeds door talrijke bedrijven ingevoerde vrijwillige initiatieven om de vaardigheden van hun werknemers verder te ontwikkelen. Ook zal zij deze initiatieven voor het voetlicht brengen in verband met de follow-up van haar groenboek over maatschappelijk verantwoord ondernemen van afgelopen juli.