Politiebericht Friesland: Friesland 12-12-2001
Politieberichten van 12/12 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Makkinga: eenzijdig ongeval
Woensdag omstreeks 06.00 uur vond op Laagduurswoude een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 58-jarige inwoner van Makkiunga, schrok van een overstekende haas en remde hiervoor af. Hij kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De bestuurder kon ongedeerd de auto verlaten. De auto werd zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.

Dokkum: mishandeling/bedreiging
Woensdag omstreeks 04.40 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan de Gossesstraat een mishandeldeling zou zijn gepleegd. Een man, een 37-jarige inwoner van Dokkum, had zijn ex-vrouw, een 34-jarige inwoonster van Sint Annaparochie, verschillende malen tegen het hoofd geslagen en daarna bedreigde hij haar met een mes. De vrouw deed aangifte. Zij liep geen verwondingen op. De vrouw was met haar kinderen bij haar ex-man op bezoek. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. De man werd als verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Fryske diken: nieuwe wegvakken met ingang van 12 december 2001 Het project Fryske Diken kenmerkt zich door een projectmatige aanpak. Via analyse wordt door de partners (provincie Fryslân, Openbaar Ministerie te Leeuwarden, Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROF), het landelijke Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en de politie Friesland) continu de situatie van de wegvakken van het project Fryske Diken geëvalueerd. In de analyse wordt gekeken naar de wegsituatie, het aantal passerende voertuigen, het aantal ongevallen en de geconstateerde snelheid. Dit heeft ertoe geleid dat met ingang van 12 december een viertal nieuwe wegvakken aan de geselecteerde wegvakken is toegevoegd:

N 358, afslag Folgersterlaan afslag A7
N 384, afslag Boazum afslag Oosterlittens
N 384, afslag Dronrijp afslag Tzum (Froonackerdyk) en N 359, afslag Wommels Noord Winsum.

Op deze wegen wordt gecontroleerd op de vijf hoofdongevalsoorzaken, maar voornamelijk op snelheid. De trajecten zijn aangegeven door middel van de bekende mottoborden van het project Fryske diken. Op de geselecteerde wegvakken wordt gecontroleerd omdat deze wegen in onze provincie bekend staan als de meest gevaarlijke wegvakken.

Indien een weg beneden de 10% overtredingpercentage zit in relatie tot het ongevalbeeld dan kan op een dergelijk wegvak minder worden gecontroleerd. Bij het toevoegen van de vier nieuwe wegvakken is het dan ook logisch dat op een aantal wegvakken door het handhavingsteam minder wordt gecontroleerd.

Dit betreft de volgende wegvakken: N 359: afslag Lemmer Zuid afslag Sondel. Dit wegvak is recentelijk deels gereconstrueerd waarbij over een groot deel van die reconstructie een lagere snelheidslimiet is ingevoerd; N 351: afslag Makkinga afslag Oldeberkoop. Het kruispunt waar de meeste ongevallen zijn gebeurd, is gereconstrueerd; N 354: Sneek bebouwde kom Jutryp. Er vinden nagenoeg geen letselongevallen meer plaats en het snelheidsbeeld is gunstig; N 392: afslag A7 Gorredijk. In de nabije toekomst wordt het tussenliggende kruispunt waar de meeste ongevallen zijn geregistreerd, gereconstrueerd. N 359: afslag Balk afslag Oudemirdum. Hier zijn nagenoeg geen letselongevallen meer geregistreerd. Op deze wegvakken zal nog wel gecontroleerd worden op snelheid, maar dan met name door de politiedistricten, veel minder door het bureau verkeershandhaving Fryske Diken

Bovenstaande is onder andere gebaseerd op de volgende gegevens in de eerste 11 maanden van 2001: N 359: in deze periode zijn hier tijdens controles 18.138 voertuigen gepasseerd, 652 reden te snel, dit is een overtredingpercentage van 3,6; N 351: 55.047 passerende voertuigen, 4.181 reden te snel, een overtredingpercentage van 2,3%; Sneek Jutryp: 260.164 gecontroleerde voertuigen, 5.991 reden te snel, overtredingpercentage van 2,3%; afslag A7 Gorredijk: 130.807 gecontroleerde voertuigen, 3.526 reden te snel, overtredingpercentage van 2,7% en Balk Oudemirdum: 112.747 voertuigen werden gecontroleerd,
1.005 reden te snel, derhalve een overtredingpercentage van 0,9%.

IJlst: eenzijdig ongeval
Dinsdag omstreeks 08.00 uur fietste een 12-jarig meisje uit Oosthem over de Nijesijl. Door het gladde wegdek kwam het meisje ten val en bleef gewond op het wegdek liggen. Zij klaagde over pijn in haar heup en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling kon zij weer naar huis.

Joure: mishandeling
Dinsdag tussen 20.30 en 21.00 uur werd op de Merk een 20-jarige jongen uit Joure mishandeld door een 19-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer stond met een groepje vrienden op straat toen de verdachte kwam aanlopen en het slachtoffer zonder enige noodzaak een aantal vuistslagen tegen het hoofd gaf. De aanleiding tot de mishandeling moet waarschijnlijk gezocht worden in de relatiesfeer. Het slachtoffer is naar de huisarts gegaan en daar werd geconstateerd dat hij bloeduitstorting en een kneuzing had opgelopen. De man heeft aangifte gedaan. De verdachte moet nog worden gehoord.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272