Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 12 december 2001

Vandaag werd geschiedenis geschreven voor personen met een handicap.


Het decreet met het oog op het toekennen van het persoonsgebonden budget en het invoeren van de behoeftegestuurde betoelaging van de voorzieningen, wordt vandaag door het Vlaamse Parlement goedgekeurd. Met dit voorstel van decreet ingediend door AGALEV-volksvertegenwoordiger Ann De Martelaer en mee ondertekend door alle democratische partijen, wordt vandaag geschiedenis geschreven in de zorg voor personen met een handicap. Binnen deze nieuwe regelgeving staan wensen en dromen van de zorgvragers centraal en zetten we een grote stap in een vraag gestuurd beleid.

In plaats van zorg in natura (opname in een instelling) zullen personen met een handicap vanaf 2002 kunnen kiezen voor een budget, zodat ze de zorg die ze nodig hebben zelf kunnen organiseren of kopen. In de praktijk betekent dit dat er mogelijkheden geboden worden tot ondersteuning via een persoonlijk assistent, keuze voor individueel aangepaste hulpmiddelen en het inkopen van een zorgpakket in een voorziening.

Tijdens de bespreking van dit voorstel werden de personen met een handicap, hun verenigingen en de voorzieningen van het Vlaams Fonds via diverse hoorzittingen geconsulteerd. Dit mondde uit in een aanvulling van het oorspronkelijke voorstel met name de toevoeging van: "de mogelijkheid tot behoeftegestuurde betoelaging van de voorzieningen". Met deze aanvulling geven we de bestaande instellingen de mogelijkheid om in te spelen op de vragen van de personen met een handicap. Dit betekent een versoepeling van de huidige regelgeving terzake die flexibele en vraaggerichte zorg in de weg stond.
Met het persoonsgebonden budget als nieuw instrument in de zorg worden er tevens aanzetten gegeven tot een hele vereenvoudiging van de regelgeving en subsidiëring van de gehandicaptensector.

Met de invoering van persoonsgebonden financiering worden de persoonlijke netwerken rondom de persoon met een handicap belangrijker en zullen deze uitgebreid en geactiveerd worden. Dit kan via de budgethouders verenigingen waarop vrijblijvend een beroep kan gedaan worden en waarvan de organisatie in dit decreet werd opgenomen.

In een samenleving die meer individualiseert, geven we via deze zorgvernieuwing ruimte aan personen met een handicap om vrij antwoorden te kiezen die het best aansluiten bij hun behoeften. Zo stellen we dat ook zij volwaardige burgers zijn !

Ann De Martelaer
Vlaams Volksvertegenwoordiger Agalev

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852