Gemeente Den Haag

2001-12-11: Voorstel voor herontwikkeling Julianakerk afgerond

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 11 december ingestemd met het voorstel voor de herontwikkeling van de Julianakerk in Transvaal. De kern van het voorstel is dat Stadsherstel de kerk voor het symbolische bedrag van 1 overneemt en de kerk vervolgens voor eigen rekening intern verbouwt en daarna exploiteert, waarbij de kerk de functie krijgt van multicultureel en multifunctioneel centrum. De realisatie van deze functie is destijds maatgevend geweest bij de aankoop. Het Wijkplan Transvaal geeft aan dat een dergelijk centrum voorziet in een grote behoefte. De start van de restauratie/verbouw is gepland in het eerste halfjaar 2003; de oplevering zal naar verwachting eind 2004 zijn. Alle afspraken tussen gemeente en stadsherstel over de herontwikkeling van de Julianakerk zijn vastgelegd in een intentieovereenkomst. De gemeenteraad moet deze overeenkomst en het ontwikkelingsvoorstel nog goedkeuren.

De Julianakerk is in juli 1998 door de gemeente en de Diaconie van de Hervormde Gemeente gezamenlijk aangekocht met het doel de kerk te transformeren tot een multicultureel en multifunctioneel centrum voor Transvaal. Door de gezamenlijke aankoop werd ook het voortbestaan van het buurt- en kerkhuis de Paardenberg gegarandeerd. Bureau Rappange heeft vervolgens in opdracht van de gemeente twee varianten voor de interne verbouwing van de Julianakerk uitgewerkt, die uitgingen van het aanbrengen van verschillende verdiepingen in de beuken van de kerk. In beide varianten zou de kerk zeer intensief gebruikt worden, hetgeen beheerproblemen met zich mee zou kunnen brengen. Daarnaast bleken met het wegwerken van het achterstallig onderhoud en de complexe interne verbouwing, onacceptabel hoge kosten gemoeid te zijn zodat eind 2000 is geconcludeerd dat deze planontwikkeling was vastgelopen.

Planvoorstel Stadsherstel
Stadsherstel heeft in tegenstelling tot de eerdere varianten, gekozen voor een bescheiden interne verbouw. Het uitgangspunt is dat het gebouw zelf bepalend is voor de mogelijke functies. Stadsherstel wil de kerk als restauratieproject uitvoeren en exploiteren op voorwaarde dat de gemeente het resterende deel van de kerk aankoopt en de kosten van de cascorestauratie voor haar rekening neemt.

Stadsherstel is een organisatie die staat voor het behoud van het historisch stadsbeeld in Den Haag op economisch verantwoorde wijze. Zij realiseert dat door monumenten te verwerven, te restaureren en te exploiteren. De gemeente heeft stadsherstel gevraagd om een visie voor de Julianakerk te ontwikkelen waarbij restauratie en haalbare exploitatie hand in hand gaan.

Meerdere functies in kerk
In het voorstel van Stadsherstel wordt ervan uitgegaan dat in de kerk en naastliggende gebouwen circa 1300 m2 te verhuren is voor publiekgerichte en maatschappelijke functies. De gemeente kan hiervoor kandidaten voordragen waaronder in ieder geval het buurt- en kerkhuis De Paardenberg, een gebedsruimte en andere voorzieningen. Voor de toewijzing van de gebedsruimte wordt een selectieprocedure opgesteld die in de loop van 2002 aan de commissie ROSV wordt voorgelegd. Er komt in ieder geval een selectiecommissie die het college zal adviseren over de toewijzing van de gebedsruimte. Stadsherstel bepaalt uiteindelijk op basis van de verhuurvoorwaarden aan welke partijen verhuurd zal worden.

Veel organisaties hebben in de afgelopen jaren belangstelling getoond voor huisvesting in de Julianakerk o.a. een Wijk- en Dienstencentrum, kinderopvang, sociaal restaurant en religieuze groeperingen.

Kloppend hart van wijk
Het is de bedoeling dat het centrale deel van de kerk het kloppend hart van de wijk wordt. Dit doel is te bereiken door het centrale deel voor verschillende doeleinden te gebruiken. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan de opvoering van de jaarlijkse musical van de nabij gelegen school, de van viering het suikerfeest, de nieuwjaarsreceptie van de gezamenlijke wijkorganisaties, een theater- of filmvoorstelling enz.

11 december 2001