HBO-Raad


12-12-2001
Zeven masteropleidingen hbo geaccrediteerd

Vandaag ontvangen zeven masteropleidingen in het hbo een accreditatiecertificaat uit handen van minister Hermans. Accreditatie houdt in dat de opleidingen worden bijgeschreven in het Master-register van de Dutch Validation Council (DVC). Deze bijschrijving volgt op een positief kwaliteitsoordeel van een onafhankelijk panel van deskundigen.

De zeven geaccrediteerde opleidingen zijn:

* Master of Arts in Advanced Nursing Practice, Hanzehogeschool Groningen

* Master of Arts in Management, Innovation, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Hogeschool van Rotterdam

* Executive MBA, Christelijke Hogeschool Windesheim en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

* Master of Business Administration, HES Rotterdam
* Master of Science in Information Systems Development, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

* Master of Business Administration, Stichting Wetenschappelijke Opleidingen Twente

* European Master of Science in Occupational Therapy, Hogeschool van Amsterdam, Karolinska Intitutet, Medical University Stockholm, School of Occupational Therapy and Physiotherapy in Næstved, Denemarken

Ter gelegenheid van de accreditering zei minister Hermans er vanuit te gaan dat de thans geaccrediteerde masteropleidingen het begin zijn van een hele reeks hbo-masteropleidingen die de kwaliteit, veelzijdigheid en aantrekkelijk van ons hoger onderwijs onderstrepen. Tevens gaf de Minister aan de mogelijkheden voor bekostigde masters in het hbo te willen verruimen. Ik vind dat de overheid masteropleidingen moet kunnen bekostigen die maatschappelijk relevant zijn. In de optiek van de Minister gaat het om opleidingen waar de samenleving om zit te springen en waarvoor de branche onvoldoende middelen heeft, zoals de opleiding tot nurse practitioner.

Naast de zeven accreditaties verleent de DVC aan 30 recent gestarte opleidingen een kandidaat-accreditatie. De kwaliteit van het opleidingsplan van deze opleidingen is in orde bevonden, volledige accreditatie is pas aan de orde nadat de eerste studenten zijn afgestudeerd.

Met deze en voorgaande accreditatierondes nemen de DVC en de beoordeelde masteropleidingen een voorschot op de wetsvoorstellen Bachelor-Master en Accreditering.

De criteria die de DVC nu al hanteert zijn door de Commissie Franssen overgenomen als basis voor de inhoudelijke eisen aan masteropleidingen in het wetsvoorstel Accreditering. Minister Hermans gaf dan ook aan dat de nu al verleende DVC-accreditaties waarschijnlijk geldig zullen zijn in het nieuwe wettelijke accrediteringssyteem.

Dutch Validation council is een in 1997 opgerichte stichting die nationale en internationale erkenning van masteropleidingen nastreeft. In de DVC participeren vertegenwoordigers van HBO-raad, universiteiten, VNO-NCW, MKB-Nederland, NUFFIC en FION. De DVC beoordeelt masteropleidingen aan de hand van eisen aan kwaliteit, het niveau en de inhoud van de studieprogrammas.De beoordeling door de DVC is gericht op heldere en vaststaande criteria. Zo moeten de opleidingen goed aansluiten op ontwikkelingen en behoeften binnen het beroepenveld. Daarnaast moeten studenten tot op hoog niveau leren onderzoek uit te voeren en toe te passen binnen het beroep.

De zeven accreditaties en de 30 kandidaat-accreditaties worden officieel verleend tijdens een feestelijke bijeenkomst op 12 december 2001 in Perscentrum Nieuwspoort. De certificaten worden uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de heer drs. L.M.L.H.A. Hermans. Een inhoudelijke bijdrage vanuit werkgeversperspectief wordt gegeven door de heer mr. J.H. Schraven, voorzitter van de werkgeverskoepelorganisatie VNO-NCW. De heer L.N. Labruyère, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Haarlem en vice voorzitter van de HBO-raad zal namens de hogescholen spreken.