CDA

Volgend kabinet zal echte keuzes moeten maken in sociale zekerheid

12 december 2001

"Het volgende kabinet zal echte keuzes moeten maken in de sociale zekerheid. Wat het CDA betreft betekent dat een herstel van verantwoordelijkheid: in nieuwe verantwoordelijkheden voor werkgever en werknemer; financiële, inhoudelijke en bestuurlijke verantwoordelijkheid; Verantwoordelijkheden de aansluiten bij de moderne arbeidsverhoudingen; en rust in de uitvoeringsorganisatie. Dit is de consistente lijn van het CDA van gespreide verantwoordelijkheid", aldus Tweede Kamerlid Cees van der Knaap, tijdens het plenair debat over de Begroting Sociale Zaken & Werkgelegenheid 2002, op 11 december jl..

"Met het wetsvoorstel Poortwachter is aan het eind van de kabinetsperiode een begin gemaakt met een fundamentele aanpak van de WAO. Het is een breuk met de lijn van de beide paarse kabinetten, omdat nu gekozen is om te kijken naar de verantwoordelijkheidsverdeling. Werkgever en werknemer dragen verantwoordelijkheid voor herstel en reïntegratie en kunnen er ook op afgerekend worden. En het zal zeker tot een daling van de instroom in de WAO leiden. Van belang is dat op de werkvloer, in de bedrijven, dit een rol gaat spelen; dat men daar de omslag maakt. Een maatschappelijk debat hierover moet op gang komen. Hoe wil de staatssecretaris ervoor zorgen dat het niet bij wetgeving blijft en stimuleren dat het debat hierover op de plek waar het hoort (in de bedrijven) daadwerkelijk gevoerd wordt? Maar daarnaast is ook gewoon informatie over rechten en plichten en mogelijkheden van belang. Werkgevers en werknemers in met name kleine bedrijven moeten een gemakkelijk toegankelijk informatiepunt kunnen benaderen met hun vragen op het terrein van ziekte en reïntegratie. Dit is des te meer van belang nu er nieuwe wetgeving is, waarin verschillende zaken anders georganiseerd moeten worden. De commissie arbeidsgehandicapten en werk adviseert om te komen tot een helpdesk / voorlichtingsportaal."

Van der Knaap: "Er is meer nodig: een nieuw kabinet moet kleur bekennen. Er zullen maatregelen genomen moeten worden die daadwerkelijk tot een volumedaling zullen leiden. Het is mijn vaste overtuiging dat de SER de lijn van Poortwachter zal doortrekken en de verantwoordelijkheid voor (in elk geval) gedeeltelijk arbeidsongeschikten bij werkgevers en werknemers zal leggen. Die lijn zal gekozen moeten worden naar de mening van het CDA, anders komen maatregelen als beperking in hoogte en duur in zicht. (CDA-voorstellen in program maken die keuze.)"

"Paarse kabinetten hebben de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor secundaire arbeidsvoorwaarden en sociale verzekeringen beperkt. Daardoor is er minder en minder uit te onderhandelen aan de CAO-tafel, behalve de primaire arbeidsvoorwaarden. Als het kabinet dan ook nog een beleid voert dat de werknemerspremies hoog houdt en de inflatie aanwakkert, zijn de gevolgen gemakkelijk te voorspellen."

"In tijden van voorspoed was het erg makkelijk om zonder rekening te houden met sociale partners te regeren. Nu het economisch tegenzit blijkt dat werkgevers en werknemers nodig zijn. Een beroep op de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers heeft echter minder zin: Want wie geen verantwoordelijkheid draagt kan die ook niet nemen."