Gemeente Leiden

Leiden ontvangt 2,5 miljoen om met "Onze buurt aan zet" de leefbaarheid te verbeteren

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft tot 2003 een bedrag van f2,5 miljoen toegekend aan "Onze buurt aan zet." In juni van dit jaar maakte minister Van Boxtel (Grotestedenbeleid en Integratie) bekend dat hij extra geld wilde steken in initiatieven op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en de sociale samenhang in de wijk. Ideeën en voorstellen moesten dan wel uit de buurten zelf komen en niet uit de koker van de gemeente. De gemeente voert wel de regie op het proces. De financiering van het Rijk is een verdubbeling van de Leidse budgetten voor deze projecten. Het bedrag zal worden ingezet voor de Slaaghwijk en het stadsdeel Midden, met accent op binnenstad-Noord.

De bewoners, de LWO, corporaties en politie droegen veel plannen en ideeën aan bij het opstellen van de door het ministerie gevraagde wijkprogramma's. Plannen, die niet gehonoreerd konden worden, kwamen op een reservelijst. De middelen worden ingezet voor het opzetten van netwerken in beide buurten voor toezicht en handhaving, en extra onderhoud van de openbare ruimte. Verder ontwikkelt de gemeente met de bewoners en partners jongerenprojecten waarin ook de ouders worden betrokken, zoals bijvoorbeeld 'buurtvaders'. Ook komt er meer speelgelegenheid. De bewoners krijgen geld om zelf hun omgeving te verfraaien. Met name in de oostelijke binnenstad worden fysieke maatregelen getroffen om de veiligheid te vergroten, zoals het verbeteren van verlichting. In Slaaghwijk komt een jaarlijks multicultureel festival en in de verschillende buurten in de binnenstad komen diverse kleinere ontmoetingsactiviteiten om de sociale samenhang te versterken.

Op korte termijn komt er een coördinator om deze plannen samen met bewoners, gemeente en andere partners te realiseren. Eind 2003 beoordeelt het rijk of de leefbaarheid en veiligheid in deze wijken (volgens de GSB-lijn, en dus: meetbaar) verbeterd is.