COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

Deregulering bepleit bij controles verzekerdenadministraties

Het College van toezicht op de zorgverzekeringen (CTZ) heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van het geheel aan voorschriften en besluiten die de betrouwbaarheid van de verzekerdenadministratie bij ziekenfondsen moeten garanderen (de zgn. controlerichtlijn). Veel gesignaleerde knelpunten blijken een gevolg van de huidige regelgeving. Daarom adviseert het CTZ aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) om de huidige controlerichtlijn te vervangen door een kaderstellende regeling en daarbinnen bepaalde alternatieve controlevormen toe te staan.

Hierbij past volgens het CTZ een veranderende rol van de toezichthouder. Bij zijn taakuitoefening moet deze meer gebruik kunnen maken van de controlewerkzaamheden van de ziekenfondsen en in staat zijn deze activiteiten op afstand te monitoren.

'Kaderstellende regeling'
Op grond van de Ziekenfondswet en aanverwante regelgeving zijn ziekenfondsen verplicht om een doelmatige en betrouwbare verzekerdenadministratie bij te houden. Dit waarborgt niet alleen de rechtmatigheid van de aanspraken door verzekerden op de ziekenfondsen, maar ook de juiste verdeling van het overheidsbudget voor de uitvoering van hun wettelijke taken.
De kaderstellende regeling die het CTZ in plaats van de controlerichtlijn voorstelt, zou kunnen volstaan met het voorschrift dat ziekenfondsen afdoende maatregelen moeten nemen om de betrouwbaarheid van de verzekerdenadministratie te waarborgen. Het CVZ formuleert daarbij, in overeenstemming met het CTZ, de randvoorwaarden. Deze randvoorwaarden hebben onder meer betrekking op de gewenste mate van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de verzekerdenadministratie, het economisch belang en de formulering van kritische normen aan de hand van risicoanalyses op het verwerkingsproces.

Controlevormen
Het CTZ gaat er vanuit dat de huidige alternatieve controlevormen - zoals gegevensuitwisseling met andere instanties en moderne steekproeftechnieken richtinggevend zullen zijn. Verder is het CTZ van mening dat toegesneden bestuurlijke informatie voor het succes van de modernisering van de controlerichtlijn van grote betekenis is. Het CTZ wenst in dit verband dat ziekenfondsen in het financiële verslag en het uitvoeringsverslag verantwoording afleggen over gemaakte beheerskosten voor de verzekerdenadministratie. Dit moet op een zodanige manier gebeuren dat het ziekenfonds inzicht biedt in de geleverde inspanningen, de corresponderende kosten en de resultaten. Op deze manier kan de toezichthouder beter inzicht krijgen in aspecten van rechtmatigheid en doelmatigheid van de
verzekerdenadministratie.

Adequaat toezicht
Vervanging van de controlerichtlijn voor de betrouwbaarheid van de verzekerdenadministratie door een kaderstellende regeling komt niet alleen tegemoet aan de beleidsvrijheid en de doelmatigheid van de ziekenfondsen en aan de eis van rechtmatigheid van de verzekerdenadministratie. Het vergroot tevens de mogelijkheid van adequaat toezicht hierop. Het CTZ neemt zich voor de rol van de moderne toezichthouder nader te onderzoeken en te ontwikkelen. Net als bij organisaties met vergelijkbare taken kan de toezichthouder bij de inrichting van de controles bij de ziekenfondsen ook een rol vooraf aannemen. Deze rol bestaat uit het geven van aanwijzingen en het stellen van aanvullende eisen.
Het toezicht kan daarbij meer steunen op de controlewerkzaamheden bij de ziekenfondsen en deze werkzaamheden monitoren op afstand. De toezichthouder komt dan tijdens en na de uitvoering van het controleproces tot een tussentijdse en een slotbeoordeling; op basis hiervan onderneemt hij eventueel actie ondernemen. De relatie tussen de toezichthouder en de ziekenfondsen wordt hierbij één-op-één ingericht. Omdat er geen sprake meer is van standaardisatie maar juist van toezicht-op-maat en in principe bovendien van toezicht-op-afstand, maakt deze rol het toezicht op het totaalniveau wel complexer. Deze ontwikkeling zal mogelijk andere inhoudelijke eisen stellen aan de toezichthouder, het controle-instrumentarium en aan de samenwerking en afstemming met het CVZ.

Noot voor de redactie/