Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Europese Unie zet vaart achter uitvoering Kyoto Protocol (12-12-2001)

De Europese Unie wil uiterlijk in juni volgend jaar het Kyoto Protocol ratificeren. De Europese ministers van milieu hebben heden besloten dat er een intra-Europees systeem voor CO2 emissiehandel komt.

Ratificatie
De Europese ministers van milieu willen haast maken met de ratificatie van het Kyoto protocol. Het klimaatverdrag moet voor de top van Johannesburg over duurzame ontwikkeling, volgend jaar september, in werking treden. Om dat te halen moet het protocol voor 1 juni worden geratificeerd. Vandaag hebben de ministers aangegeven juni te willen halen. Ook is er uitdrukkelijk gesteld dat er niet gesleuteld zal worden aan de gezamelijke Europese doelstelling, noch aan de lastenverdeling tussen de lidstaten. Minister Pronk vindt het belangrijk dat de Europese Unie het goede voorbeeld geeft en haar leidende rol vasthoudt door snel te ratificeren, zodat ook andere landen zullen volgen. Hij beschouwt dit als een goede stap op weg naar Johannesburg.

CO2 emissiehandel
Op voorstel van de Europese Commissie wordt er vanaf 2005 een markt gecreëerd waarbij grote bedrijven uit de industrie- en energiesector binnen de Europese Unie kunnen handelen in CO2 emissierechten. Hiermee wordt ca 45% van de CO2 emissie van de industrie gedekt. In 2004 zal worden nagegaan of ook andere broeikasgassen en andere sectoren aan de lijst van de Europese Commissie worden toegevoegd. Minister Pronk is voorstander van een flexibel, pragmatisch en eenvoudig systeem. Hij pleit voor een verplicht systeem, maar zou in de eerste proefperiode wel op vrijwillige basis willen starten. Ook pleit hij ervoor dat de toedeling van emissierechten in de hele Europese Unie op dezelfde manier gebeurt. Pronk geeft de voorkeur aan een systeem voor alle broeikasgassen, maar volgens hem kan er gestart worden met de handel in CO2 emissierechten. Volgens Pronk moeten lidstaten in de gelegenheid worden gesteld om zelf extra sectoren toe te voegen aan de nu voorgestelde lijst van de Europese Commissie. Op langere termijn denkt hij daarbij ondermeer aan verkeer. De commissie Vogtländer onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor CO2 emissiehandel voor Nederland.

één niveau omhoog December
Europese Unie zet vaart achter uitvoering Kyoto Protocol

Leeg plaatje voor de statistieken