NEDERLANDS AUSCHWITZ COMITE

Oud voorzitter van Nederlands Auschwitz Comité overleden

Annetje Fels-Kupferschmidt 1914-2001

Op 11 december overleed de oud-voorzitter en ere-voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Annetje Fels-Kupferschmidt op 87-jarige leeftijd. Toen zij in 1994 afscheid nam als voorzitter van het comité, vertelde zij in haar toespraak tijdens de herdenking van de bevrijding van Auschwitz wat haar al die tijd heeft gedreven: 'Onze hartekreet 'Nooit meer Auschwitz' zal moeten blijven klinken zolang er, waar ook ter wereld, mensen vervolgd worden om hun ras of geloof, uit naam van al die miljoenen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die in Auschwitz verdwenen zijn, enkel en alleen omdat ze joden waren.'

Annetje Fels-Kupferschmidt werd in 1914 als Channah Sarah Kupferschmidt in Keulen geboren als dochter van Pools-joodse ouders die kort daarna naar Nederland verhuisden. Al vóór de Tweede Wereldoorlog waren zij en haar eerste man Hans Polak actief in zionistische, linkse en antifascistische organisaties. Samen waren zij tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Tenslotte werden ze verraden en in april 1944 werden zij samen op hun onderduikadres gearresteerd. Annetje werd in mei 1944naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Zij overleefde de verschrikkingen van het kamp, gesterkt door haar wil te blijven leven voor haar dochtertje dat in Nederland was ondergedoken. Haar man overleefde de oorlog niet.

Na de oorlog heeft zij samen met oud-verzetsman Cor Fels een nieuw leven opgebouwd en nog twee kinderen gekregen. In 1956 was zij mede-oprichtster van het Nederlands Auschwitz Comité waar zij in 1974 voorzitter van werd. Zij heeft daar zelf over gezegd: 'Wij, overlevenden van Auschwitz zagen het als onze plicht te vertellen wat we hadden meegemaakt, een verplichting tegenover de miljoenen die het niet hadden overleefd. In die tijd hebben wij, vanuit ditzelfde plichtsbesef, intensief meegewerkt aan het opsporen van oorlogsmisdadigers. En wij hebben met onze getuigenissen de processen tegen hen ondersteund.'

Het comité heeft onder meer actie gevoerd tegen het vrijlaten van oorlogsmisdadigers en voor uitkeringen voor vervolgingsslachtoffers. In 1972 werden deze inspanningen beloond met de totstandkoming van de wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers (WUV). Maar ook in het algemeen zette het comité zich in voor de wereldvrede, tegen de kernbewapening en tegen neo-fascisme, racisme en antisemitisme.

Annetje Fels wist met haar charmante persoonlijkheid en vriendelijke vasthoudendheid iedereen voor zich te winnen en alle deuren te openen. Omdat zij van mening was dat het werk van het comité ook voortgang moest vinden als de laatste overlevenden er niet meer zouden zijn, nam zij al vroeg het initiatief ook jongere betrokkenen bij het werk van het comité in te schakelen. Zo kon zij in het jaar dat zij tachtig werd met een gerust hart afscheid nemen als voorzitter en werd zij tot ere-voorzitter van het comité benoemd. Zij heeft echter tot op het allerlaatst haar interesse in het werk van het comité en in wat er in de wereld gebeurde niet verloren. Voor haar betekende de leuze 'nooit meer Auschwitz' vooral, 'dat je nooit het lef moet hebben om te denken dat jij de enige bent die mag leven'.

Annetje Fels was ook vele jaren lang lid van het dagelijks bestuur van het Internationale Auschwitz Comité. Zij werd vanwege haar verdiensten onderscheiden tot officier in de Orde van Oranje Nassau en zij kreeg de zilveren penning van de Stad Amsterdam. In 1994 werd in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam een bronzen portret van haar onthuld, gemaakt door de beeldhouwer Geurt Brinkgreve, dat de overlevingskracht symboliseert van degenen die na de Tweede Wereldoorlog de joodse gemeenschap in Nederland weer hebben opgebouwd en de herinnering aan datgene wat er is gebeurd hebben levend gehouden.

Dinsdagavond 11 december is zij in het Ziekenhuis Amstelveen overleden. Haar dood kwam niet geheel onverwacht. Maar ondanks haar afnemende vermogens bleef zij haar moedige optimisme en troostende levenskracht uitstralen.

Nadere informatie bij de huidige voorzitter van het Nederlands Auschwitz
Comité Jacques Grishaver. Tel. 020 6990658.

12 dec 01 16:35