Full Moon Humatics: goede voorlichting belangrijker dan ooit

Video ondersteunt gebruik Beeldschermtachograaf ter voorkoming RSI

Amsterdam, 12 december 2001 Ter ondersteuning van het gebruik van de Beeldschermtachograaf, een softwareprogramma dat helpt RSI (Repetitive Strain Injury) bij beeldschermwerkers te voorkomen, introduceert Full Moon Humatics een voorlichtingsvideo over dit onderwerp. De video Een beeld van een beschermer tegen RSI maakt op een aansprekende manier duidelijk welke risico s beeldschermwerkers volgens het Besluit Beeldschermwerk iedereen die meer dan twee uur per dag achter de computer zit lopen en op welke manier ze RSI-klachten kunnen voorkomen. RSI is een belangrijke oorzaak van het toenemende ziekteverzuim, zo blijkt uit gegevens van de recent verschenen Arbobalans 2001.

De Beeldschermtachograaf, als enige pauzesoftware gebaseerd op de beeldschermbepalingen in de Nederlandse Arbowet en ontwikkeld met FNV Bondgenoten, is een krachtig instrument bij de bestrijding van RSI. De software registreert hoe lang en intensief iemand aan de computer werkt en adviseert op gezette tijden pauze te nemen en bepaalde oefeningen te doen. Daarbij houdt het programma rekening met de manier van werken van de betreffende medewerker. Pim Hilferink, marketing- en salesmanager van FullHumatics: Alleen met het installeren van de Beeldschermtachograaf ben je er echter als bedrijf niet. Goede voorlichting is net zo essentieel. Mensen moeten begrijpen waarom het nodig is om van zo n instrument gebruik te maken, dat het gaat om de bescherming van hun eigen gezondheid. Ze moeten zich bewust worden van de risico s van beeldschermwerk en van het feit dat ze zelf een cruciale rol spelen in het voorkomen van RSI. Onze video levert een waardevolle bijdrage aan dit bewustwordingsproces.

Marjon van Eijsden, revalidatiearts in het Academisch Ziekenhuis Maastricht: Zeker nu de overheid heeft aangekondigd dat zij de campagne Stop RSI gaat beëindigen, is dergelijke voorlichting belangrijker dan ooit. Sommige artsen stellen de diagnose RSI misschien wat al te makkelijk. Het is dan ook terecht dat geprobeerd wordt deze scherper te krijgen. Feit blijft wel dat bepaalde beroepsgroepen, zoals beeldschermwerkers, een verhoogd risico lopen om last van RSI te krijgen. Dat onderkent ook het Ministerie van Sociale Zaken en Welzijn. Voorlichting en preventie zijn en blijven daarom noodzakelijk. RSI hoef je niet te krijgen, maar als je het eenmaal hebt kom je er heel moeilijk van af.

De voorlichtingsvideo Een beeld van een beschermer tegen RSI is gemaakt in samenwerking met onder meer FNV Bondgenoten, vhp Adviseurs en de RSI Patiëntenvereniging. De video is bij aanschaf van de beeldschermtachograaf verkrijgbaar via Full Moon Humatics, zowel in VHS- als in DVD-uitvoering. De prijs bedraagt EUR 135,- exclusief BTW, elk extra exemplaar kost EUR 100,-.

Over Full Moon Humatics:

Full Moon Humatics is ontwikkelaar van ICT applicaties voor arbeid, organisatie en gezondheid. De producten richten zich op inventarisatie en benchmarking, knelpuntoplossing en ondersteuning van dienstverlenings- en coachingsprocessen. Aandachtsgebieden zijn arbeidsomstandigheden, werkdruk, RSI-preventie, coaching, voeding en beweging. Zo ontwikkelde het bedrijf in samenwerking met FNV Bondgenoten de Beeldschermtachograaf, het enige software programma ter voorkoming van RSI dat gebaseerd is op het Besluit Beeldschermwerken Andere producten zijn de Health & Safety Monitor voor risico-inventarisatie en -evaluatie rond de inrichting van beeldschermwerk en de QuickScan, een geautomatiseerd systeem van vragenlijsten om de individuele werkdruk te meten. Full Moon Humatics bestaat sinds 1998 en is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.fullmoon.nl.