Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA 2001.4527
datum
12-12-2001

onderwerp
BSE Japan
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In Japan zijn sinds september 2001 drie gevallen van BSE gevonden. Een vierde rund is verdacht. De ontdekking van BSE in Japan is aanleiding tot een diepgaand onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de besmettingen van BSE bij Japanse runderen. Dierlijk vet afkomstig uit Nederland dat is verwerkt in kalvermelk wordt door de Japanse overheid genoemd als mogelijke oorzaak van de BSE-besmettingen in Japan.

datum
12-12-2001

kenmerk
VVA 2001.4527

bijlage

Besmettingsroutes van BSE
Onderzoek naar de verspreiding van BSE in Europa heeft duidelijk aangetoond dat voedering van runderen met diermeel, dat is besmet met BSE, de belangrijkste besmettingsroute is voor BSE. Dit blijkt ook uit de sterke afname van het aantal gevallen van BSE in het Verenigd Koninkrijk sinds de invoering van een strikt voederverbod voor diermelen in dat land. De belangrijke rol van besmet diermeel in voer voor herkauwers is nogmaals bevestigd in een rapport van het Scientific Steering Committee van de Europese Commissie (SSC) van 15 november 2001. Verschillende andere besmettingsroutes worden in dit rapport beschreven. Alle alternatieve besmettingsroutes worden afgewezen als mogelijke oorzaken voor de verspreiding van BSE, of worden beoordeeld als onwaarschijnlijke oorzaken van BSE. Het SSC geeft overigens in haar rapport aan dat het verstandig blijft open te blijven staan voor nieuwe informatie over alternatieve besmettingsroutes.

Gezien de ervaring in Europa ligt ook bij de drie Japanse runderen met BSE een besmetting via voer met besmet diermeel het meest voor de hand.

Onderzoek door de Japanse overheid
De besmettingsroute van de Japanse runderen met BSE is niet bekend. De Japanse overheid onderzoekt daarom op dit moment alle mogelijkheden. Vertegenwoordigers van de Japanse overheid hebben inmiddels bezoeken gebracht aan Italië en Denemarken in verband met de import van diermeel uit deze landen. Als onderdeel van het onderzoek naar andere besmettingsroutes is door de Japanse overheid voor de komende week een bezoek aan Nederland aangekondigd.
Het bezoek aan Nederland houdt verband met de import van dierlijk vet uit Nederland dat volgens mededeling van de Japanse overheid gebruikt is voor de productie van de kalvermelk, die de drie runderen met BSE in Japan tijdens hun eerste levensmaanden hebben geconsumeerd. Het bezoek aan Nederland heeft tot doel de herkomst en bewerking van het vet uit Nederland te onderzoeken. In dat kader worden de bedrijven bezocht die betrokken waren bij de export van de vetten naar Japan.

Medewerkers van mijn ministerie zullen de vertegenwoordigers van de Japanse overheid in alle opzichten behulpzaam zijn bij het onderzoek naar de herkomst en de bewerking van het vet dat in het verleden is geëxporteerd naar Japan.

Na afronding van het bezoek van de vertegenwoordigers van de Japanse overheid zal ik uw Kamer informeren over het verloop van het bezoek.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---