LTO Nederland

LTO-Nederland wil af van huidige non-vaccinatiebeleid

Noodenting bij MKZ-uitbraak maakt ruimen gezonde dieren overbodig

Woensdag 12 december 2001 - Een noodenting zal in de toekomst moeten voorkomen dat alle evenhoevige dieren rond een uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) vervroegd moeten worden gedood. Door ze met een enting te beschermen tegen deze besmettelijke veeziekte hoeven de dieren niet te worden geruimd, zoals dit voorjaar in ons land op grote schaal is gebeurd. Daarom moet het huidige non-vaccinatiebeleid volgens LTO-Nederland op de helling en plaatsmaken voor een nieuwe bestrijdingswijze, waarvan een beschermende vaccinatie vast onderdeel is.

Een delegatie van LTO-Nederland zal dit standpunt inbrengen tijdens een tweedaagse conferentie over de MKZ-bestrijding, die vanmorgen in Brussel is begonnen. De afgelopen maanden heeft LTO een offensief ontplooid in diverse Europese landen om medestanders te vinden om bij uitbraken het ruimen te vervangen door enten. Duitsland, België en Luxemburg willen ook die kant op, mits daar in Europees verband afspraken over gemaakt worden. Ook Spanje kijkt serieus naar mogelijkheden van noodvaccinatie, omdat dit land hoge verwachtingen heeft van zgn. markervaccins; door nieuwe technieken is het mogelijk om geënte (gezonde) dieren te onderscheiden van zieke dieren.

LTO heeft de afgelopen weken in de strijd tegen het non-vaccinatiebeleid op meerdere fronten succes geboekt. Overleg met de Dierenbescherming leidde tot een gezamenlijke petitie aan de Tweede Kamer. De Dierenbescherming zocht internationaal steun en dit leidde ertoe, dat de Europese organisaties van dierenbeschermers en dierenartsen zich hebben uitgesproken voor het gebruik van vaccinatie als alternatief voor het ruimen van gezonde dieren. Uit een risico-analyse moet dan wel blijken dat dat dan de beste methode is en dat lidstaten hierover zelf kunnen besluiten.

De EU-lidstaten zullen er bij de OIE (Office International des Epizooties) op moeten aandringen, dat de sancties op vaccinatie worden verminderd. Voor EU-landen die bij een uitbraak volgens wetenschappelijk geaccepteerde procedures met noodentingen te werk zijn gegaan (bijvoorbeeld compartimentering, gebruik juiste vaccins, identificatie en registratie van geënte dieren, labeling van producten uit toezichtsgebieden) dienen handelsbeperkingen wel binnen bepaalde grenzen te blijven. En producten zouden zoveel mogelijk via de bestaande, reguliere kanalen afgezet moeten kunnen worden.

LTO waarschuwt overigens voor te hoge verwachtingen van de uitkomst van de conferentie in Brussel. Een meerderheid van EU-landen wil vasthouden aan het bestaande non-vaccinatiebeleid. In een aantal Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, worden voor- en nadelen nog bestudeerd. Volgens de Nederlandse landbouworganisatie is het afmaken van gezonde dieren ethisch niet meer verantwoord, nu nieuwe mogelijkheden zich aandienen om besmettelijke ziektes als MKZ effectief te bestrijden.

Nadere informatie: Klaas Jan Osinga (06 1058 6047) en Jack Luiten (070
- 3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)