Arthur Andersen

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 12 december 2001

ANDERSEN: AANTAL BEDRIJVEN MET AANDELENPLAN NEEMT FORS TOE

De wereldwijde adviesorganisatie Andersen heeft eind oktober haar "2001 Global Share Plan Survey" gepubliceerd. Dit onderzoek toont aan dat het aantal organisaties dat in de afgelopen drie jaar wereldwijde aandelenplannen voor werknemers heeft geïntroduceerd, met de helft is gegroeid. Het onderzoek richt zich op werknemersaandelenplannen in wereldwijd opererende bedrijven in de publieke en private sector met een omzet van ten minste USD 3 miljard. De resultaten laten zien dat 80% van de onderzochte bedrijven op dit moment een wereldwijd aandelenplan heeft in vergelijking met 54% in 1998. Het onderzoek is uitgezet onder 1300 bedrijven. Daarvan hebben er 180 gereageerd, waaronder 31 Nederlandse bedrijven.

Andere belangrijke resultaten zijn dat 58% van de bedrijven gebruik maakt van ten minste één wereldwijd aandelenplan voor alle werknemers in vergelijking met slechts 35% in 1998. Ongeveer 30% van de bedrijven heeft de bedoeling om volgend jaar een nieuw plan te introduceren. Volgens Andersen leidt die ontwikkeling tot een toename van het aantal werknemersaandeelhouders met 0,5 tot 1 miljoen.

David Willem Thomas, Andersen Human Capital Manager en lid van de wereldwijde Equity Incentives praktijk van Andersen, verwacht dat deze groeitendens doorzet: "Historisch gezien waren de fiscale en juridische complexiteiten bij het implementeren van een wereldwijd aandelenplan aanzienlijk, maar aangezien meer en meer bedrijven aandelenplannen hebben geïmplementeerd is veel van het basiswerk al gedaan. De toename van het aantal aandelenplannen bevestigt naar onze mening dat de complexiteit in steeds mindere mate een barrière vormt. Bovendien is er een groeiende waardering en acceptatie van werknemersaandeelhouderschap en we verwachten daarom dat het aantal wereldwijde aandelenplannen blijft groeien."



Datum: 12-12-2001
Titel: Aandelenplan
Pagina: 2 van 3

Die groei wordt toegejuicht door de Europese Commissie die zich heeft gecommitteerd om zoveel mogelijk participatie van werknemers in hun bedrijf of organisatie mogelijk te maken. Een verzoek om advies van de Commissie van augustus dit jaar, en de reacties daarop kunnen leiden tot toekomstige veranderingen die het voor bedrijven eenvoudiger maken om hun aandelenplannen te implementeren in Europa.

Het onderzoek brengt nog een aantal belangrijke trends aan het licht. Voor senior management is de omvang van een optietoekenning omstreeks 200% van het salaris. Voor management ligt dat op ca. 100% van het salaris. In het algemeen worden minder aandelenopties toegekend aan werknemers in Continentaal Europa dan in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, alhoewel de toekenningen in Frankrijk, waar aandelenoptieplannen een meer vaststaand deel van het beloningspakket zijn, op een gelijk niveau zijn als in het Verenigd Koninkrijk.

Elektronische communicatiemethoden blijken de sleutel tot succes in wereldwijde aandelenplannen. Eén van de meest opvallende verschillen met de enquête van 1998 is dat bijna 60% van de bedrijven op dit moment e-mail en intranet gebruiken om de aandelenplannen met de deelnemers te communiceren.

Thomas concludeert: "Aangezien bedrijven steeds internationaler worden, zal een goed ontworpen, goed gecommuniceerd en effectief geadministreerd wereldwijd aandelenplan bedrijven helpen om een eigen identiteit te ontwikkelen over de grens, de belangen van werknemers en aandeelhouders in overeenstemming brengen, en bijdragen aan het recruiten, behouden en belonen van goed opgeleide werknemers."

De organisaties onderzocht in de Andersen 2001 Global Share Plan Survey zijn allemaal wereldwijd opererende grote bedrijven in de publieke en private met een omzet van ten minste USD 3 miljard. De informatie is verzameld tussen april en juli 2001. De enquête bevat analyses van de soorten aandelenplannen, het ontwerp en doel van de plannen, en communicatieve en administratieve zaken.

De Human Capital praktijk van Andersen is een geïntegreerde HR praktijk die een hele reeks HR diensten aanbiedt, inclusief: HR strategie, beloningen, aandelenplannen, expatriate



Datum: 12-12-2001
Titel: Aandelenplan
Pagina: 3 van 3

management en consulting, inkomstenbelasting, werknemersbeloningen en pensioenen, ondersteund door Andersen Legal voor alle arbeidsrechtelijke aspecten.

Andersen is wereldwijd leider op het gebied van zakelijke dienstverlening. Andersen biedt geïntegreerde oplossingen vanuit diverse competenties zoals Accountancy, Belastingadvies, Business Consulting, Corporate Finance en Juridische dienstverlening. Sinds de oprichting in 1913 is een onafgebroken autonome groei gerealiseerd. Bij Andersen Nederland werken
1.600 mensen, wereldwijd werken 85.000 mensen in 84 landen. In het boekjaar 2001 bedroeg de omzet US$9.3 miljard. Meer informatie is ook te verkrijgen op de website: www.andersen.com.


-Einde bericht-
Inlichtingen:
Kopieën van de survey zijn op te vragen bij Ilona Hoogendoorn, telefoon: 010-8801056, e-mail: ilona.m.j.hoogendoorn@nl.andersen.com of bezoek www.andersen.com/globalshareplans voor een samenvatting van de belangrijkste resultaten van de enquête.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met David Willem Thomas, Manager Andersen Human Capital, telefoon 010 ­ 8801056 of Paul Vermeij, Director Externe Betrekkingen, telefoon 010-880 1107. Internet: www.andersen.com/netherlands.