Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

12 december: de Verenigde Staten, door prof. dr. Maarten van Rossum, 11.45-13.00 uur, Blauwe Zaal, Auditorium
19 december: Midden-Oosten, door drs. Ruud Hoff, 11.45-13.00 uur, Blauwe Zaal, Auditorium

Is de wereld veranderd?

11 september. `America under attack.' We zagen het op de televisie gebeuren alsof het om de hoek was. Terroristische aanslagen, gepleegd door fanaten bewapend met mesjes zetten in een klap alle concepten voor het behoud van vrede en veiligheid in de wereld onder vuur. Dit had niemand kunnen bedenken. De wereld was voorgoed veranderd, werd gezegd. Maar is dat wel zo?

Vanuit twee verschillende invalshoeken kijken wij naar de achtergronden van deze schokkende gebeurtenis. Eerst richt prof. dr. Maarten van Rossum (instituut Geschiedenis, Universiteit Utrecht) de blik op de rol van de Verenigde Staten in de wereldpolitiek. Was er tot een decennium geleden sprake van een machtsevenwicht tussen twee supermachten, sinds de val van de muur in Berlijn was er nog maar één over: de Verenigde Staten van Amerika. Welke gevolgen heeft dat gehad voor het denken over vrede en veiligheid in de wereld? Op welke manier past het denken over terrorisme daarin?

Vervolgens gaat dr. Ruud Hoff (school voor Journalistiek, Utrecht) in op een van de gebieden waar we meteen aan denken wanneer het onderwerp terrorisme ter sprake komt: het Midden Oosten, maar dan wel in ruime zin, inclusief Afghanistan en Pakistan. Vooral Afghanistan is op dit moment interessant. Tijdenlang werd dit land door de Sovjet-Unie bezet, waarbij de oppositie (inclusie Bin Laden) volop door de Amerikanen werd gesteund met geld en wapens. Een land dat al vijfentwintig jaar in oorlog leeft, een land dat nauwelijks een land meer is te noemen. Hoe heeft het allemaal zover kunnen komen?