Gemeente Hoogeveen

12 december 2001

Bodem school locatie centrum Het Spectrum vervuild

De bodem onder en rond de locatie Centrum van de openbare basisschool het Spectrum aan het Stoekeplein in Hoogeveen is vervuild met minerale oliën. De verontreiniging is mogelijk veroorzaakt door een oude, ondergrondse tank met huisbrandolie of petroleum van de vroegere kleuterschool op die plek. De ouders en medewerkers zijn inmiddels per brief op de hoogte gebracht.

De vervuiling kwam aan het licht tijdens een bodemonderzoek, dat overigens nog loopt. Zo'n onderzoek wordt altijd uitgevoerd op de plek waar nieuw gebouwd wordt. In dit geval gaat het om een uitbreiding van de school met ruimte voor de directie en leerling-ondersteunende activiteiten. De school telt ongeveer 70 leerlingen.

Omvang onduidelijk

De vervuiling zit op ongeveer 2,5 meter diepte, zowel in de grond als in het grondwater. De precieze grootte van de verontreinigde plek is onduidelijk. De gemeente laat daarom aanvullende boringen uitvoeren. Zo zijn vanmiddag, woensdag, drie boringen in de bodem onder de school verricht. De komende tijd volgen nog enkele boringen, ook buiten de school.

Lucht kruipruimte schoon

Intussen heeft de gemeente luchtmonsters in de kruipruimte van het schoolgebouw laten nemen. Daar is geen verontreiniging geconstateerd. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de vervuiling gevaar oplevert voor de gezondheid van de leerlingen en de medewerkers van de school. Toch heeft de gemeente de Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten (GGD) ingeschakeld om over eventuele gezondheidsaspecten te adviseren. De GGD heeft al laten weten dat naar de huidige stand van het onderzoek er geen noodzaak is de school te sluiten.

Saneringsplan

Het onderzoek zal enkele maanden duren. Daarna wordt in overleg met het provinciebestuur een saneringsplan opgesteld. Hoe dat eruit komt te zien en wanneer dat uitgevoerd kan worden is nog niet bekend. Dat zal niet eerder zijn dan augustus/september.

Voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Vonk. (0528-291252)

Met vriendelijke groet,
Voorlichtingscentrum

---
Gemeente Hoogeveen
Afdeling Kabinet & Communicatie
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Raadhuisplein 1
tel. (0528) 291 256
fax (0528) 291 325
internet: http://www.hoogeveen.nl
e-mail: voorlichtingscentrum@hoogeveen.nl

---