Van Hulzen pr adviseurs


Verkeer en Waterstaat en participanten bekrachtigen samenwerking op congres ECP.NL Markt klaar voor Elektronische Handtekening
Bedrijfsleven actief in Surf op Safe campagne

Den Haag, 12 december 2001 , 13 december 2001 - Mevrouw J.M. de Vries, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mede-initiatiefnemer van de campagne Surf op Safe, en de heer J.H. Schraven, voorzitter van VNO-NCW, hebben vandaag tijdens het congres van ECP.NL over de elektronische handtekening een intentieverklaring tot samenwerking elektronisch ondertekend. De werkgeversorganisatie onderstreept hiermee haar deelname aan Surf op Safe en gaat meer bedrijven aansporen om klanten en leden voor te lichten over veilig internetten.

Participanten
Naast VNO-NCW hebben ook HCC (Vereniging van Computergebruikers), Nederland-ICT, NLIP (Branchevereniging Nederlandse Internet Providers), NIVRA (Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants), SIF (Safe Internet Foundation) en ECP.NL (Electronic Commerce Platform Nederland) door middel van het plaatsen van een handtekening hun participatie in Surf op Safe officieel gemaakt. Women on the web en de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) hebben toegezegd op korte termijn de intentieverklaring te tekenen. Dit betekent dat zij klanten, abonnees, leden en relaties bewust maken van de risicos van internetten en concrete tips geven om deze te verkleinen. Participanten van Surf op Safe ontvangen logos, stickers, advertenties en informatiemateriaal om hun voorlichting te ondersteunen. Het draagvlak voor de campagne wordt hiermee vergroot.

Elektronische handtekening
Momenteel ligt bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat beoogt het gebruik van de elektronische handtekening een wettelijke basis te geven. Door het gelijkstellen van de elektronische handtekening aan de handgeschreven handtekening wordt het vertrouwen in dit middel gestimuleerd. In lijn hiermee hebben het bedrijfsleven en de overheid normen ontwikkeld om de betrouwbaarheid van de elektronische handtekening te vergroten en fraude uit te sluiten. Dit stimuleert veilige en betrouwbare communicatie via internet en sluit aan op de campagne Surf op Safe.

Surf op Safe
In oktober 2001 is op initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken de landelijke campagne Surf op Safe gestart. De campagne maakt de consument en de kleinzakelijke gebruiker bewust van de risicos van internetten en biedt tips en maatregelen om deze te verkleinen. Op www.surfopsafe.nl staan nieuws en tips over veilig internetten. Tevens is er een overzicht van de meest gestelde vragen en kan de gebruiker zelf vragen stellen.