Gemeente Breda

12-12-2001

Wethouder Breda vraagt duidelijkheid gebruik avi-slakken HSL tracé

De wethouder van Milieu van de gemeente Breda, de heer De Werd, wil duidelijkheid van het ministerie van VROM over het gebruik van zogenoemde avi-slakken in het tracé van de HSL/A16. Dit naar aanleiding van vragen in de Tweede kamer aan minister Pronk op 11 december. In april en in november 2001 heeft de gemeente Breda haar bezorgdheid al overgebracht voor wat betreft de duurzaamheid van het materiaal en de aantasting van de bodem. De Werd heeft op korte termijn een gesprek met de HSL-projectleider over de toepassing en verwerking van avi-slakken en de gevolgen voor het milieu. Hij heeft ook de wethouders van de gemeenten Moerdijk en Drimmelen geïnformeerd.

De wethouder maakt zich ernstige zorgen over de risicos van avi-slakken voor de verontreiniging van de bodem. Avi-slakken zijn korrels van verbrand huisafval. Deze worden toegepast in de bedding van de A16 en de HSl. In april heeft het projectbureau HSL/A 16 op aandringen van de gemeente Breda extra isolerende maatregelen genomen. Het betreft de bovenafdichting van de avi-slakken.

De wijze waarop de slakken worden verwerkt voldoet aan de regels die door het ministerie in het Bouwstoffenbesluit zijn vastgesteld. Op basis van dit besluit kunnen de gemeenten daarom niet handhavend optreden. De gemeente Breda blijft echter twijfelen over de duurzaamheid van de nu toegepaste constructie. Daarom heeft Breda ook onderzoek laten verrichten door TNO naar grondwaterstanden in relatie tot de constructie. De definitieve resultaten worden op korte termijn verwacht.

Breda, 12 december 2001