Euronext Brussels

Persberichten - 12/12/2001

Electrabel - Zonne-energie: Electrabel en TotalFinaElf engageren zich samen met IMEC in de productie van fotovoltaïsche cellen en modules

Zonne-energie: Electrabel en TotalFinaElf engageren zich samen met IMEC in de productie van fotovoltaïsche cellen en modules

BRUSSEL, 12 DECEMBER 2001 * Vandaag richten Electrabel, TotalFinaElf, IMEC en Soltech het bedrijf Photovoltech op voor de productie van fotovoltaïsche zonnecellen en modules, basiscomponenten voor de realisatie van fotovoltaïsche systemen. De energieondernemingen Electrabel en TotalFinaElf bundelen hiervoor hun competenties samen met IMEC, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum voor micro-electronica gevestigd in Leuven (België). De betrokken participaties verhouden zich als volgt: 42,5 % voor Electrabel (inclusief deelname van Soltech), 42,5% voor TotalFinaElf en 15% voor IMEC.

Photovoltech bouwt in Tienen een fabriek voor het vervaardigen van de fotovoltaïsche zonnecellen en modules. Het vernieuwende fabricageprocédé, dat door IMEC werd ontwikkeld en in licentie werd gegeven aan Photovoltech, laat toe om multikristallijn silicium fotovoltaïsche cellen te produceren met een hoger rendement en tegen een lagere productiekost dan wat de huidige technologie mogelijk maakt.

De fotovoltaïsche modules worden vervolgens door gespecialiseerde verwerkingsbedrijven waaronder Soltech ingebouwd in fotovoltaïsche zonnesystemen die stroom kunnen leveren voor de autonome werking van telecommunicatiesystemen, weerstations, lichtbakens op zee, verkeerssignalisatie, elektricificatie van huizen en dorpen in ontwikkelingslanden, maar ook voor netgekoppelde systemen geïntegreerd in de residentiële en tertiaire bouw.

De bouw van de fabriek zal ongeveer 18 maanden in beslag nemen zodat de opstart van de productie van de fotovoltaïsche cellen wordt voorzien tegen midden 2003. De fabriek in Tienen zal een jaarlijkse capaciteit hebben van 2,5 à 3,8 miljoen eenheden (6 à 9 Mega Watt piek), wat overeenstemt met meer dan 10% van de jaarproductie aan zonnecellen in Europa en zal vrij snel meer dan vijftig mensen tewerkstellen.

De initiële investering bedraagt circa 10 miljoen euro. Dit project kadert in de wil van Electrabel en TotalFinaElf om de aanwending van nieuwe technologieën te ondersteunen en een actief beleid te voeren inzake het aanwenden van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsproductie. Beide energieondernemingen willen hiermee hun aanwezigheid op het vlak van zonne-energie, die reeds gevestigd is respectievelijk via Soltech en Total Energie, verder uitbreiden.

Electrabel, een Europese leverancier van globale energieoplossingen op maat Electrabel behoort in Europa tot de kopgroep van de energieondernemingen en is marktleider in de Benelux. Zij grijpt de opening van de elektriciteitsmarkt aan om haar aanbod van energieproducten en diensten uit te bouwen over heel Europa. Zij heeft voor elke klant een aanbod dat is gekenmerkt door kwaliteit en nabijheid en dat steunt op commerciële dochterondernemingen en partnerschappen met plaatselijke operatoren. Haar doelstelling is: haar elektriciteitsverkoop van 1999 verdubbelen in volume tegen 2004.

Electrabel beheert in Europa een gediversifieerd productiepark van meer dan 25 000 MW en voert tradingactiviteiten op alle energiemarkten. In België bouwt, beheert en onderhoudt zij eveneens elektriciteits- en aardgasnetten. Electrabel maakt deel uit van Tractebel, een wereldwijde onderneming van energie en energie- en industriële diensten die de energiepijler vormt van SUEZ. Meer info op www.electrabel.com - www.soltech.be

IMEC IMEC werd opgericht in 1984 en is vandaag het grootste onafhankelijk onderzoekscentrum in Europa op het gebied van micro-elektronica en ondersteunende technologieën voor ICT-systemen. IMEC's activiteiten concentreren zich op ontwerptechnologieën voor geïntegreerde informatie- en communicatiesystemen, ontwikkeling van processtappen en -modules voor de volgende generatie chips, procesintegratie, nanotechnologie, ontwikkeling van microsystemen, componenten en verpakkingen, zonnecellen en training in micro-elektronica en ICT. IMEC heeft een budget van meer dan 120 miljoen euro dat afkomstig is van overeenkomsten en contracten met de Vlaamse Overheid, nationale bedrijven, de Europese Commissie, MEDEA, ESA (European Space Agency), toestel- en materiaalleveranciers, en halfgeleiderbedrijven wereldwijd. IMEC telt meer dan 1100 medewerkers waaronder een 350-tal industriële residenten en gastonderzoekers. Nieuws over IMEC kunt u vinden op www.imec.be

TotalFinaElf, een toonaangevende internationale aardoliegroep

TotalFinaElf is een toonaangevende internationale aardoliegroep met talrijke industriële en commerciële activiteiten in het domein van aardolie, gas en chemie.

De olie- en gasproductie van TotalFinaElf, ruim 2,1 miljoen vaten aardolie-equivalent per dag, wordt ondersteund door bewezen reserves van meer dan 10 miljard vaten en een geografisch zeer gediversifieerd portfolio aan activa.

De Groep is Europees marktleider in raffinage en marketing, heeft participaties in 27 raffinaderijen en telt een netwerk van 17.700 tankstations, voornamelijk in Europa en Afrika.

De activiteiten van Atofina, de chemiepool van TotalFinaElf, omvatten zowel petrochemische activiteiten als activiteiten in de intermediaire en performance chemie alsook gespecialiseerde chemische activiteiten die verband houden met transformatietechnieken voor rubber en bekledingsproducten.

TotalFinaElf is een snelgroeiende groep die waarde creëert voor haar aandeelhouders, haar klanten en haar werknemers. De groep heeft oog voor de behoeften van de huidige en toekomstige generaties van klanten en zet zich actief in voor een duurzame ontwikkeling.(www.totalfinaelf.com)

Bron: Electrabel
Provider: Euronext Brussels