Gemeente 's-Gravenzande

Voorlichtingspagina 12 december 2001

Veilig gebruik van kerstversiering

De Brandweer s-Gravenzande wil u in het kader van de naderende feestdagen adviseren over de kerstversieringen die vele bedrijven en huishoudens in deze tijd van het jaar aanbrengen. Om de feestdagen een feest te laten blijven, geven wij u graag een aantal aanbevelingen over brandveiligheid. Het komt namelijk rondom de feestdagen herhaaldelijk voor dat de Brandweer moet uitrukken voor brand als gevolg van (brandgevaarlijke) aankleding of versiering.

Belangrijk is uw eigen verantwoordelijkheid. Denk zelf goed na over de versieringen die u aanbrengt en test deze eventueel op brandveiligheid. De Brandweer wil benadrukken dat ondernemers en burgers primair zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen veiligheid en dus ook voor het aanbrengen van de (brandveilige) versiering. Een goed gastheer zorgt ook voor de brandveiligheid van zijn gasten.

Openbare gebouwen en horeca

Er is de laatste dagen veel te doen rondom het al dan niet toelaten van kerstversieringen in (openbare) gebouwen en horecagelegenheden. Wij benadrukken dat de eigenaren/gebruikers van de gebouwen, net als de burgers voor hun huizen, primair zelf verantwoordelijk zijn voor een (brand)veilig gebruik van hun gebouw en dat de regelgeving hierbij aanvullend en ondersteunend is. Wij zullen ons als Brandweer s-Gravenzande aan de regelgeving houden en daarvan niet afwijken. Hieronder staat de relevante regelgeving kort uitgewerkt.
* We passen onverkort de bouwverordening van de gemeente s-Gravenzande toe.

* Versiering dient minimaal op een hoogte van 2.50 meter te worden aangebracht.

* Versieringen mogen niet makkelijk ontvlambaar zijn en moeten voldoen aan de NEN 6065 klasse 2 en moeten worden bevestigd met ijzerdraad.

* In geval van brand mag er geen druppelvorming plaatsvinden.
* Bekledingsmaterialen moeten voldoen aan de NEN 6066 optische rookdichtheid
* Textielproducten moeten in vluchtwegen en in ruimten met > 50 personen voldoen aan de NEN 1722, niet licht ontvlambaar. De producten mogen een navlamduur hebben van ten hoogste 15 seconden en een nagloeiduur van ten hoogste 60 seconden volgens de NEN-EN-ISO 6940 en 6941, uitgaven 1995.4

De Brandweer s-Gravenzande adviseert zeer nadrukkelijk het gebruik van kunststof kerstbomen en -takken.
Voor kerstbomen geldt dat per ruimte 1 (één) volledig door een professioneel bedrijf geïmpregneerde boom is toegestaan. Kersttakken zijn alleen toegestaan aan wanden in clusters van 3 takken met een maximale oppervlakte van 1 m², waarbij tussen de clusters een vrije ruimte is in horizontale richting van minimaal 1.50 meter.

Overigens is deze extra aandacht voor de brandveiligheid niet alleen nodig tijdens de komende feestdagen. Het gehele jaar verdient brandveiligheid een ieders bijzondere aandacht. Voor bedrijven met vragen verwijzen wij naar het telefonische spreekuur van onze preventie inspecteur in de maand december, dagelijks van 8.30 9.30 uur op telefoonnummer: 0174-413719.

Testen van de brandbaarheid

Of versiering onbrandbaar is kun je gemakkelijk vaststellen door te proberen een klein stukje kerstversiering te laten ontbranden. Wat betreft echte kersttakken: proeven hebben aangetoond dat niet kan worden vastgesteld of deze afdoende zijn geïmpregneerd. Vandaar het advies: geen echte kersttakken toepassen.

Een ieder kan zelf het initiatief nemen om bij de brandweer om advies te vragen over de brandveiligheid van zijn (horeca)onderneming.

Tips brandveilige kerstversiering:

De Brandweer s-Gravenzande adviseert u om geen echte kerstbomen en kersttakken te gebruiken voor versiering. Het gebruik van kunstbomen en kunsttakken geven een zelfde sfeer terwijl deze een hogere mate van brandveiligheid garanderen. Bij aanschaf dient er dan wel op te worden gelet dat deze voldoen aan klasse 2 van de NEN 6065. De leverancier kan dit bevestigen. Kerstbomen met een kluit (planten) die regelmatig water krijgen zou wel kunnen.

Richtlijnen voor veilige feestdagen voor ondernemingen

Kerstbomen:

* Een echte kerstboom is erg brandbaar. Uit onderzoeken door TNO is gebleken dat zelfs het impregneren niet helpt. Geadviseerd wordt om kunststof kerstbomen te gebruiken. Deze zijn doorgaans gemaakt van een type kunststof welke niet direct brandbaar is. Toch is uiterste voorzichtigheid hierbij geboden. Er dient te worden aangetoond dat deze voldoet aan klasse 2 van de NEN 6065;


* Zoek een goede plaats; zet de kerstboom niet in gangen, looppaden, doorgangen, trappenhuizen of voor uitgangen en nooduitgangen. Zorg ervoor dat er geen clusters van twee of meer kerstbomen zijn.


* Rondom de kerstboom mag zich geen open vuur en apparatuur, zoals spots, bevinden waarvan de oppervlaktetemperatuur meer dan 80C kan bedragen; .


* Zorg dat de boom niet kan omvallen;


* Elektrische verlichting wordt aangeraden. Controleer vooraf de bedrading van de verlichting op beschadigingen en test de verlichting voor het aanbrengen door het korte tijd te laten branden;


* Gebruik een onbeschadigd, goed passend verlengsnoer en leg deze zo neer dat niemand er over kan struikelen;


* Doe de verlichting uit, door de stekker uit het stopcontact te halen, indien u de langere tijd niet in de ruimte komt waar de kerstboom is opgesteld.

Overige versieringen:

* Geadviseerd wordt om alleen plafondversieringen toe te passen welke van onbrandbaar materiaal zijn gemaakt.


* Versieringen welke niet onbrandbaar zijn dienen minimaal van een soort te zijn die niet licht ontvlambaar is. Indien het materiaal dit niet is dient deze te worden geïmpregneerd. Geadviseerd wordt om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Deze zijn te vinden in de zgn. Gouden Gids. LET OP: sommige materialen, zoals nylon, laten zich niet impregneren. Deze zijn dan ook niet toegestaan.


* Indien gebruik wordt gemaakt van kunststof kersttakken e.d. dient te worden aangetoond dat deze voldoen aan klasse 2 van de NEN 6065;


* Rondom de versieringen mag zich geen open vuur en apparatuur, zoals spots, bevinden waarvan de oppervlaktetemperatuur meer dan 80C kan bedragen.

Kaarsen:

* Kaarsen zijn alleen toegestaan indien deze zijn geplaatst in stevige kandelaars, gebruik bij voorkeur ook waxinelichtjes in een houder;


* Plaats de kaarsen op een stevige vlakke ondergrond;

* Plaats geen brandende kaarsen in kerststukjes e.d.;

* Plaats de kaarsen niet in de buurt van andere brandbare materialen zoals gordijnen e.d.;

Vluchtwegen:

* De nooduitgangen dienen altijd over de gehele breedte vrij te blijven en voor direct gebruik gereed te zijn;


* Indien de nooduitgang uitkomt op een binnenplaats, -gang of buitengang dient ervoor te worden gezorgd dat het publiek zich kan oriënteren en dat deze vluchtwegen vrij zijn van obstakels;


* Gordijnen voor deuren dienen zodanig te zijn aangebracht dat zij met de deur meedraaien en het openen van de deur niet verhinderen;

Plaats van extra voorraad:

* Zoek vooraf goede ruimten waar extra voorraad kan worden opgeslagen. Het is niet toegestaan voorraad in gangen, looppaden, doorgangen, trappenhuizen of voor uitgangen en nooduitgangen e.d. te plaatsen;


* Plaats (extra) voorraad niet voor blusmiddelen, afsluiters van sprinklerinstallaties etc.

Plaats van emballage e.d.:

* Bewaar emballage en overig afval zoveel mogelijk binnenshuis in de daarvoor bestemde ruimten en containers; dit voorkomt dat vandalen dit kunnen aansteken;


* Plaats geen emballage in gangen, looppaden, doorgangen, trappenhuizen of voor uitgangen en nooduitgangen e.d.;


* Indien er binnen geen ruimte aanwezig is en de emballage toch buiten moet worden opgeslagen doe dit dan in afsluitbare containers;


* Plaats de containers niet op ondergrondse brandkranen;

* Laat de emballage regelmatig afvoeren.

Algemeen:

* Brandslanghaspels en draagbare blustoestellen dienen altijd direct bereikbaar en voor direct gebruik gereed te zijn;


* De aanwezige blusmiddelen dienen jaarlijks door een erkend deskundige te worden gecontroleerd.


* Nood- en transparantverlichting dienen vrij te blijven van versieringen;


* Gedurende de aanwezigheid van publiek dient de transparantverlichting te branden.

Kapvergunning

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen een kapvergunning te verlenen aan:

* Het hoofd van de afdeling Groen en Onderhoud van de gemeente s-Gravenzande voor het kappen van twee populieren bij de rotonde Monsterseweg te s-Gravenzande. Deze bomen zijn ± 30 jaar oud en aangetast door de Horzelvlinder, deze kan de stabiliteit van de bomen aantasten.

Als vervangende bomen worden er twee Tillia cordata Erecta geplant. Over dit voornemen kan een ieder binnen vier weken na publicatie schriftelijk of mondeling zijn/ haar zienswijze kenbaar maken. De stukken liggen ter inzage in het stadhuis bij de balie van kamer 201 op de 2e etage.

Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 207, 2690 AE 's-Gravenzande.

Tijdelijke antennemast

Vrijstelling ex artikel 17 WRO

Dutchtone, Postbus 95313, 2509 CH te Den Haag, heeft een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor het bouwen van een tijdelijke antennemast op het perceel Naaldwijkseweg nabij nummer 388. Het bouwplan is in strijd met het vigerende bestemmingsplan 'Buitengebied', omdat het perceel grond waarop de antennemast is geprojecteerd de bestemming 'Agrarische doeleinden' heeft, waarop de bouw van een (tijdelijke) antennemast niet is toegestaan.

Op grond van artikel 17, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kunnen burgemeester en wethouders tijdelijk vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan. In dit geval is het college voornemens die tijdelijke vrijstelling te verlenen voor een periode van 1 jaar, omdat er reeds een aanvraag voor een bouwvergunning voor een definitieve mast in procedure is.

Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 13 december 2001, gedurende 14 dagen ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112. Gedurende deze termijn kan iedereen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande, schriftelijk bedenkingen indienen tegen het verlenen van de vrijstelling.

Bestemmingsplan Duinpark

Burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande maken bekend dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland het bestemmingsplan 'Duinpark' hebben goedgekeurd. Het besluit van Gedeputeerde Staten heeft vanaf 19 oktober 2001 gedurende 6 weken ter inzage gelegen.

Aangezien binnen de beroepstermijn geen verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, is het besluit van Gedeputeerde Staten op 30 november 2001 in werking getreden.

Het bestemmingsplan ligt voor iedereen ter inzage op de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis.

Gaswinningslocatie

Ontwerp-bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande maken bekend, dat het ontwerp-bestemmingsplan 'Gaswinningslocatie' vanaf 14 december 2001 gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage ligt op de afdeling Bouwen en Milieu van het stadhuis (kamer 112).

Het ontwerpplan heeft betrekking op het aanleggen van een gaswinningslocatie aan de Noordlandseweg, nabij de Maasdijk.

Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zijn zienswijze omtrent het ontwerp kenbaar maken bij de gemeenteraad, postbus 207, 2690 AE 's-Gravenzande.

Degenen, die tijdig hun zienswijze kenbaar hebben gemaakt, worden in de gelegenheid gesteld die zienswijze nader mondeling toe te lichten.

Bouwplannen

Aangevraagde bouwvergunningen

Dakkapel/vergroten woning
A.M. Dijkman
Veranderen achtergevel
Zandeveltweg 122
L.J.R. Valentin
Garage
Vlierboompad 10
A.J.M. van de Laar
Dakkapel
Esdoornstraat 29
H. Weterings Mechanisatie BV
Bedrijfsruimte
Galgeweg 42
A.M. van der Houwen
Vergroten woning
Prins Clausstraat 31
Westland Materiaal BV
Transformatorstation
Achter Van Oosthuizenlaan 4
A.L. van der Lans
Verbouwen warenhuis
Nabij Maasdijk 13
S. Wiersma
Uitbreiden woning
Nachtegaallaan 13
Aangevraagde sloopvergunning
Naam
Bouwwerk
Bouwadres
A.A.M . Bouw
Clubgebouw reddingsbrigade
Wattstraat 2 A
Geaccepteerde bouwmeldingen
Naam
Bouwwerk
Bouwadres
W.T.H..M. van de Kamp
Vergroten woning (bijkeuken)
Pompe van Meerdervoortstraat 17
P. Verwoerd
Dakkapel
Brederolaan 45
Verleende bouwvergunningen
Naam
Bouwwerk
Bouwadres
E.H. van Heemst
Bouwen keuken/wijzigen geveldelen
Monsterseweg 129
Gemeente s-Gravenzande
Speeltoestel Piratenschip
Achter app. Florence Nightingalelaan
Van der Hout Vastgoed BV
Uitbreiding kantoorgebouw
Vreeburghlaan 2
Verleende vrijstelling
Naam
Bouwwerk
Bouwadres
Gemeente s-Gravenzande
Opslagterrein (max. 5 jaar)
Opslagterrein Oostduinlaan
Verleende reclamevergunning
Autobedrijf Van Schie BV
Reclame-uitingen
Dresdenweg 20
Verleende sloopvergunning
A.A.M. Bouw
Clubgebouw reddingsbrigade
Wattstraat 2 A
Afvalwijzer

zaterdag van de maand van 8.30 tot 11.30 uur. Informatie: 416286 tot 12.00 uur. Informatie: 418105
of zaterdag (zie openingstijden).
Volgende week (17 tot en met 21 december) worden de grijze minicontainers geleegd.
Zet geen ijzer, plastic of andere spullen naast uw minicontainer. Het vuilophaalbedrijf neemt dit niet mee.
aangekondigd op deze pagina.
mogen niet worden gebroken.

* De Wegwijzer, Prins Bernhardstraat 28 op zaterdag 15 december van 11.00 tot 12.00 uur;

* De Driekleur, gebouw Wilhelmina, Van de Kasteelestraat 75 op dinsdag 18 december van 15.30 tot 18.00 uur;
* De Zandhorst, gebouw Prins Bernhard, Boelhouwerstraat 1 van maandag 17 tot en met vrijdag 21 december;