Ingezonden persbericht

Wetenschappelijke gebeurtenissen aan de UM

Endothelium,endothele receptor antagonisten, ontwikkeling van renale stoornissen
Promotie mw. A. Benigni
in de Faculteit der Geneeskunde.
Role of Endothelin in progressive proteinuric Nephropathies. Promotor: Prof.dr. K.M.L. Leunissen; Co-promotor: Prof.dr. G. Remuzzi (Inst. Mario Negri, Bergamo, I)
Woensdag 12 december, 14.00 uur.

De behandeling van chronische nierziekten op wereldwijde schaal is een van de toekomstige uitdagingen van de medische wereld, gegeven de exponentïele toename van het aantal patiënten dat jaarlijks haar nierfunctie verliest en daardoor is aangewezen op nierdialyse behandeling. De medische wereld is verplicht te kijken naar farmacologische strategieën om progressieve nierstoornissen tegen te gaan om sociale problemen en de kosten voor niertransplantaties te beperken. Experimentele studies duiden er op dat ET-1, een peptide met eigenschappen van vasoconstrictie en proliferatie, een belangrijke mediator is bij de behandeling van renale ziekten, waarbij ET receptor antagonisten, - medicijnen die de werking van ET blokkeren, - de renale stoornis beperken. Deze antagonisten kunnen alleen gebruikt worden of in combinatie met andere medicijnen tegen hypertensie, inclusief angiotensine converterende enzym remmers. De resultaten van proeven op menselijke proefkonijnen hebben dierproeven bevestigd en nu is het zaak om daadwerkelijk aan te tonen dat ET receptor antagonisten wel degelijk een positief effect hebben bij de behandeling van nierstoornissen van mensen.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto: pers@bu.unimaas.nl De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.