Ondertekening van een Convenant tussen de Belgische Administratie der Douane en Accijnzen en de handelsvennootschap EFICO n.v.

Ondertekening van een Convenant tussen de Belgische Administratie der Douane en Accijnzen en de handelsvennootschap EFICO n.v. inzake de strijd tegen de illegale handel in verdovende middelen en precursoren bij de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Antwerpen-Waasland

Antwerpen - De Europese Commissie moedigt het aan dat samenwerkingsafspraken tussen de Douane en de handelsondernemingen worden vastgelegd, zeker wat de drughandel betreft, in een Memorandum Of Understanding (M.O.U.). Hierover werd op 29 november 1996 door de Raad van de Europese Unie een besluit tot gezamenlijk optreden aangenomen (Publicatieblad L322-12 december 1996).

Op deze basis werd reeds een M.O.U. ondertekend tussen de Centrale Administratie der Douane en Accijnzen en de luchtvrachtfirma's TNT en DHL en met BIMCO, de vereniging van scheepseigenaars.

Met haar schrijven dd. 28 september 2001 machtigde de Centrale Administratie de Douane en Accijnzen voor het eerst de Gewestelijk Directeur der Douane en Accijnzen te Antwerpen om eveneens een Memorandum of Understanding te ondertekenen met de handelsvennootschap EFICO n.v. - invoerder van ruwe koffie, eveneens gevestigd te Antwerpen.

Het betreft hier een uniek Antwerps pilootproject dat de Gewestelijk Directeur Antwerpen toelaat een convenant af te sluiten, specifiek gericht op de bestrijding van de drughandel, met een koffiehandelshuis dat daarbij vragende partij was. Tevens moet dit convenant als voorbeeld dienen om de samenwerking in Antwerpen tussen de douaneadministratie en de privé-sector te bevorderen en zelfs uit te breiden ter bestrijding van de algemene handelsfraude.

De Gewestelijke Directie te Antwerpen en EFICO n.v. nemen graag samen het voortouw met een initiatief dat de samenwerking bevordert en bestendigt tussen de overheid en de privé-sector, ogend op een gemeenschappelijk doel : door een uitwisseling van informatie die een vakkundige risicoanalyse toelaat, de bestrijding te bevorderen van de illegale handel in verdovende middelen zonder daarom onnodig de goederenstroom te belemmeren van bonafide operatoren/handelshuizen.

ots original text: Efico nv.
Beschikbaar op internet: http://www.newsaktuell.be

Voor meer informatie, contacteer:

EFICO n.v.                   Administratie der Douane en Accijnzen
Ijzerlaan 30                 Gewestelijke Directie Antwerpen
2060 Antwerpen 6             Kattendijkdok - Oostkaai 22
2000 Antwerpen 

Tel. 03 233 78 65 Tel. 03 229 22 22
Fax 03 226 47 38 Fax 03 232 22 85
e-mail efico@efico.com