Consumentenbond

Snel meer rechtszekerheid in kinderopvang

Ondanks uitstel nieuwe wet kinderopvang

Er moet op korte termijn aanzienlijk meer rechtszekerheid en helderheid komen in de relaties tussen kinderopvangondernemers en ouders/consumenten. Dit zal niet lukken nu het in werking treden van de nieuwe Wet basisvoorziening kinderopvang (WBK)een jaar is uitgesteld (tot 2004). De landelijke ondernemersorganisaties en de organisaties van ouders/consumenten hebben daarom besloten hun lopend overleg over Algemene Voorwaarden in de kinderopvang te intensiveren. Dit overleg vindt plaats in het kader van de Coördinatiegroep Zelfreguleringsoverleg van de SER, onder onafhankelijk voorzitterschap van mevrouw drs. L.S.Groenman.

De partijen in het SER-overleg zijn van mening dat de door hen hopelijk spoedig te maken vrijwillige afspraken over de rechtsrelaties tussen ondernemer en ouder/consument - alvast in de geest van de nieuwe wet - wettelijke regels daarvoor overbodig maken. Zij dringen er bij de overheid dan ook op aan met de resultaten van hun overleg terdege rekening te houden.

Vanaf de zomer 2001 voeren de rechtstreeks bij kinderopvang betrokken marktpartijen op vrijwillige basis overleg over het opstellen van Algemene Voorwaarden voor deze snelgroeiende branche.Dit zijn de Branchevereniging (van ondernemers in de kinderopvang)en de VOG (ondernemersorganisatie voor welzijn,jeugdhulpverlening en kinderopvang) enerzijds en BOinK (belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) en de Consumentenbond anderzijds. Doel is de rechten en plichten van ondernemer en consument in de 'kleine lettertjes' evenwichtig te regelen, met als sluitstuk een tweezijdige geschillencommissie.

Door het opstellen van branchevoorwaarden nemen de landelijke ondernemersorganisaties en de organisaties van ouders/consumenten in de snel volwassen wordende branche van kinderopvang zelf de verantwoordelijkheid om de bestaande onzekerheid in hun onderlinge rechtsrelaties weg te nemen, tot én na invoering van de WBK. Het zo breed mogelijk inzetten van de nieuwe Algemene Voorwaarden in de branche heeft daarbij hun speciale aandacht.

Een van de concrete voornemens is begin volgend jaar een hoorzitting te organiseren, vanwege het belang van een goede samenwerking met andere belanghebbenden zoals bemiddelaars in kinderopvang. Uiteraard zal contact worden onderhouden met het ministerie van VWS als eerstverantwoordelijke voor de WBK.