CBS

Omzet detailhandel in oktober hoger

De omzet van de detailhandel is in oktober 8,5% hoger uitgekomen dan in dezelfde maand van 2000. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De prijzen zijn in deze periode met 5,6% toegenomen. Dit betekent dat de stijging van het omzetvolume 2,8% bedroeg. Hierbij moet aangetekend worden dat de omzetgroei geflatteerd is doordat de samenstelling van de verkoopdagen gunstiger is dan vorig jaar oktober.

Consument winkelt voor bijna 7 miljard euro
In totaal heeft de consument in oktober voor 6,6 miljard euro in de detailhandel uitgegeven. Per huishouden is dit een besteding van 960 euro. Van dit bedrag is bijna tweederde (610 euro) uitgegeven in de non-foodbranches van de detailhandel, waartoe onder meer drogisterijen, de winkels in elektronica en de kledingwinkels behoren.

Omzet non-food branches flink hoger
De winkels in non-food artikelen hebben in oktober 7,6% meer omzet behaald dan in oktober vorig jaar. De prijzen zijn hier met 4,3% gestegen. Bij de drogisterijen, de winkels in artikelen voor woninginrichting en de doe-het-zelfwinkels is de omzet in oktober zelfs meer dan 13% hoger uitgekomen. Een omzetdaling is daarentegen onder meer geregistreerd bij de kledingwinkels en de textielsupermarkten.

Sterke prijsstijging bij levensmiddelenbranche
De foodsector van de detailhandel heeft in oktober 9,9% meer omzet behaald dan in oktober vorig jaar. Dit is gepaard gegaan met een relatief sterke prijsstijging van 7,5%. Het omzetvolume is hiermee met 2,2% gestegen. De supermarkten, veruit de grootste branche in deze sector, realiseerden een omzettoename van bijna 11%.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft oktober 2001 een woensdag meer, maar een zondag minder dan oktober 2000.