CDA

Partydrugs GHB en PMA strafbaar stellen

12 december 2001

"De laatste weken is er veel aandacht geweest voor het fenomeen Dance- c.q. Housefeesten en het daarmee, blijkbaar onvermijdelijke en noodzakelijke druggebruik, met name de chemische partydrugs", aldus Tweede Kamerlid Wim van de Camp tijdens het Algemeen Overleg over de voortgangsrapportage drugsbeleid, op woensdag 12 december jl..

"Er zijn een aantal doden te betreuren en een aantal - met name jonge - mensen is zeer ernstig ziek geworden, moest worden opgenomen op de IC. Ook gisteren weer een klein berichtje in de Volkskrant over een ernstig ziek iemand in Tilburg. Een vergelijking met de Salmonella bacterie dringt zich op: zie wat daar voor ingrijpende maatregelen genomen worden bij tragische incidenten."

Wim van de Camp: "Het voert te ver om in het bestek van dit Algemeen Overleg dit gehele fenomeen te gaan behandelen. Voor dit Algemeen Overleg concentreer ik mij op een viertal concrete maatregelen: a. GHB en PMA moeten onmiddellijk naar lijst I van de Opiumwet. Dit houdt in strafbaarstelling als hard drug. Deze plaatsing geeft meer eenduidigheid voor politie en justitie in het opsporingsbeleid. Inmiddels is ook de beantwoording binnen van eerder door mij gestelde schriftelijke vragen: Na internationale consultatie gaat GHB naar lijst II van de Opiumwet, aldus de minister van justitie.
Wij vinden internationale afstemming erg belangrijk, maar waarom gaat Nederland niet voor plaatsing op lijst I?
Verschil in handhaving tussen lijst I en lijst II? b. Geen quasi legitimatie testen meer bij de ingang en aanvang van house en dance feesten. De PvdA fractie is inmiddels deze mening ook toegedaan. c. Grotere verantwoordelijkheid voor veiligheid, gezondheid en het tegengaan van drughandel en druggebruik bij de organisatoren en horecaondernemers. Strenge maatregelen (onder andere vergunningvoorwaarden) van de gemeentebesturen van Den Bosch en Groningen bij recente dance feesten hebben wel degelijk resultaat opgeleverd. Jammer dat een en ander voor de betreffende ondernemers kostenverhogend werkt, mensenlevens zijn ons dat waard.
d. Voor zogenaamde "After-party's" moet een afzonderlijk vergunningenregime worden ontwikkeld."

De hele bijdrage van Wim van de Camp aan het Algemeen Overleg kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken