Gemeente Capelle a/d IJssel

Weer veel rode en gele kaarten uitgedeeld tijdens brandweeractie

Wethouder P.F.J. van den Eijnden heeft afgelopen vrijdag 30 november, tijdens een gezamenlijke actie met de brandweer, opnieuw een flink aantal rode en gele kaarten uitgedeeld. Verschillende eigenaren van voertuigen die de doorgang voor politie, brandweer en ambulance belemmerden hebben een kaart gekregen. De politie van het district Oost verleent haar medewerking aan de campagne en gaat in de komende tijd bekeuringen uitdelen op de locaties waar tijdens deze en vorige acties veel kaarten zijn uitgedeeld.

In tegenstelling tot de vorige acties is dit keer niet één wijk bezocht om het parkeergedrag te onderzoeken, maar is gereageerd op meldingen van gevaarlijke situaties door burgers. Daarom is de wethouder met de brandweer de hele gemeente doorgereden om op de aangemelde locaties te gaan kijken.
Op een aantal plaatsen bleek dat er gevaarlijke situaties waren ontstaan. Bij de Wilgenhoek bleek een voertuig de toegang tot de stijgleidingen voor de brandweer te blokkeren. Dit zijn leidingen die in de flat zijn aangelegd, waardoor de brandweer op iedere verdieping de brandslang aan een aftappunt kan aansluiten wanneer beneden een waterpomp aan de hoofdaansluiting wordt gekoppeld.

Twee voertuigen bleken de Ravelstraat volledig te hebben afgesloten voor de brandweer, door te parkeren voor het paaltje dat de straat afsluit. Hierdoor zouden, als er daadwerkelijk brand was geweest, circa 25 woningen onbereikbaar zijn geweest. In de Jan de Geusrede stonden diverse bedrijfswagens zodanig geparkeerd dat de doorgang voor de brandweer bijna onmogelijk was. In de Oude Plaats was het ook moeilijk om met de brandweerwagen door de wijk te rijden. Vele voertuigen stonden buiten de aangegeven parkeervakken in bijvoorbeeld bochten geparkeerd. Hierdoor werd het manoeuvreren met de grote wagen ernstig bemoeilijkt. In een Hofje aan de Merellaan kreeg een personenauto, die buiten de parkeervakken geparkeerd stond, een rode kaart. Deze auto maakte het de brandweer onmogelijk om verder het hofje in te rijden. Behalve in deze straten zijn er nog kaarten uitgedeeld in de Mariënwaard, de Lofoten en de Constantijn Huijgensstraat.

Als elke seconde telt
Het komt nog te vaak voor dat hulpdiensten op weg naar een brand of een ander spoedeisend incident vertraging oplopen of zelfs niet verder kunnen omdat er verkeerd wordt geparkeerd. Wanneer elke seconde telt, kan deze vertraging leiden tot een onnodige uitbreiding van een brand en in het ergste geval zelfs slachtoffers tot gevolg hebben. De brandweer en de gemeente vragen daarom dringend de aandacht van de Capellenaren voor de bereikbaarheid van de straat of woonerf en het (verkeerde) parkeergedrag van veel inwoners.