Dierenbescherming

Dierenbescherming schenkt protestkoe aan Boerenbond-museum

12/12/01
Vandaag schenkt de Dierenbescherming 750.000 protesthandtekeningen aan het Boerenbondmuseum te Gemert (NBr.). Dat gebeurt in de vorm het aanbieden van een levensgrote 'protest-koe', die een huid gemaakt van handtekeningen-lijsten heeft.
De Dierenbescherming heeft dit jaar het recordaantal van 750.000 protesthandtekeningen ingezameld. Die waren gericht tegen de respectloze omgang met dieren tijdens de MKZ-crisis. Nooit eerder toonde het publiek zo massaal haar afschuw over de wijze waarop met dieren wordt omgegaan. Maar er werden dan ook maar liefst 300.000 dieren onnodig afgemaakt.
Eerder werden de handtekeningen aangeboden aan Eurocommissaris David Byrne, om de alom gehoorde eis kracht bij te zetten, dat er in de veehouderij meer aan het welzijn van dieren moet worden gedaan en dat het non-vaccinatiebeleid moet worden afgeschaft. Omdat echter het enorme aantal handtekeningen en de intentie waarmee ze zijn gezet, niet vergeten mag worden, vonden wij een ere-plek in een relevant museum zeer op z'n plaats. Symbool voor de handtekeningen staat onze 'protest-koe', die vandaag door algemeen directeur van de Dierenbescherming, Wijnand van de Giessen, aan voorzitter Harry Verkampen van het Boerenbondmuseum in Gemert (NBr.) is aangeboden.
De 'protest-koe' gaat in ieder geval tijdelijk deel uitmaken van de tentoonstelling van het Boerenbondmuseum. In het museum zijn permanente en wisselende tentoonstellingen over de wijze waarop boerderijdieren rond 1900 gehuisvest waren. De aanbieding van de protest-koe valt samen met een grote Internationale Conferentie voor de Preventie en de Controle van Mond- en Klauwzeer, op 12 en 13 december in Brussel.

Kik op de foto voor een uitvergroting. (650 kb)

De Dierenbescherming heeft vrijdag jl. Eurocommissaris David Byrne het recordaantal van 750.000 handtekeningen aangeboden. Deze handtekeningen hebben wij tijdens en na de MKZ-crisis opgehaald tegen de respectloze behandeling van dieren. Wij hebben Byrne gevraagd de mening van het Nederlandse publiek mee te nemen naar de internationale conferentie over de preventie en controle van mond- en klauwzeer, die op 12 en 13 december aanstaande wordt gehouden.
Ten tijde van de mkz-crisis in Nederland zijn in Nederland alleen al circa 300.000 dieren geruimd. Het overgrote deel van deze dieren was helemaal niet ziek. Ze werden uit voorzorg toch geruimd. In het non-vaccinatiebeleid, dat op Europees niveau is vastgesteld, is opgenomen dat dieren niet preventief geënt mogen worden. De belangrijkste reden hiervoor is de beperkte mogelijkheid om gevaccineerd vlees te exporteren. Op initiatief van de Dierenbescherming is met verschillende belangenorganisaties het huidige non-vaccinatiebeleid ter discussie gesteld. Het resultaat hiervan is een breed gedragen en stevige opstelling tegen het non-vaccinatie beleid. Zowel Minister Brinkhorst van Landbouw als de Tweede Kamerleden steunen dit standpunt. doorklik naar het bericht van 26 september over het non-vaccinatiebeleid.

Kids doneren f 1.000,- aan het asiel in Den Bosch Namens de Kids for Animals schenkt Jessica Groen (13) uit Rijswijk woensdag 12 december om 13.30 uur f 1.000,- aan Stichting Dierentehuis Den Bosch. Het geld is afkomstig uit de Dierenhulpspaarpot van de Kids. Stichting Dierentehuis Den Bosch kan de duizend gulden goed gebruiken. Het asiel gaat komend jaar verhuizen naar een nieuwbouwlocatie, maar moet deze winter nog wel door zien te komen met een deels vervallen verblijf. Kids for Animals helpt dieren in nood. Met geld van extra postzegels, geplakt op bijvoorbeeld kleurwedstrijden, wordt de 'Dierenhulpspaarpot' door kinderen gevuld. Vorig jaar was dit in totaal ?40.000,-. De opbrengst wordt verdeeld onder een aantal goede dierendoelen, zoals Stichting AAP, het Berenbos, reptielenopvang Serpo en Zeehondencrèche Pieterburen. Maar ook een aantal kleinere opvangcentra, aan te wijzen door kinderen zelf, komen in aanmerking voor hulp. Meer informatie vindt u op www.kidsforanimals.nl.