FNV

VOG zet CAO-conflict in kinderopvang op scherp
Abvakabo - MKraanen@abvakabo.nl

De werkgevers in de kinderopvang zetten het CAO-conflict op scherp. Ze zijn bezig met het afsluiten van een CAO met alleen De Unie (of hebben dat inmiddels al gedaan), de veruit kleinste vakbond met nog geen 100 (honderd!) leden. ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond hebben meer dan 11.000 leden in de sector.

Als de 'geruchten' kloppen, is ABVAKABO FNV verbijsterd over deze move van de werkgevers. Een CAO afsluiten waarvoor in de sector geen enkel draagvlak is, leidt slechts tot een onwerkbare situatie in de (nabije) toekomst. ABVAKABO FNV is temeer verbijsterd omdat zij gisteren nog een brief heeft ontvangen van de werkgevers met daarin een voorstel om tot nieuwe onderhandelingen te komen. In dat voorstel hebben de werkgevers de contouren geschetst voor een CAO. ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond hebben vandaag gezamenlijk op de brief gereageerd en aangegeven dat ze nog deze week opnieuw willen praten over de CAO. In plaats van te gaan onderhandelen, werken de werkgevers zich hiermee in de nesten. Het CAO-conflict en de problemen in de kinderopvang worden op deze manier niet opgelost.

Juist in de kinderopvang waar de komende jaren een enorm aantal nieuwe personeelsleden geworven moet worden, is dit fataal. De opstelling van de werkgevers is onverantwoord en kan volgens de bond alleen maar leiden tot nog meer onbegrip voor de werkgevers en nog grotere actiebereidheid bij de ruim 30.000 werknemers in de kinderopvang.

ABVAKABO FNV had op 17 en 18 december in het hele land al de actiecomités bij elkaar geroepen. Het resultaat van mogelijke onderhandelingen zou daar besproken kunnen worden. Nu staan de nieuwe ontwikkelingen en onze reactie daarop op de agenda. Jan Willem Dieten: "Als dat akkoord met alleen de Unie er komt, zullen onze leden pas echt kwaad zijn. Dat betekent nieuwe acties begin volgend jaar. En daar zit toch niemand op te wachten."

Zoetermeer, 12 december 2001

Meer nieuws? http://www.fnv.nl/nieuws