D66

Partijblad Democraat
Idee
Brussel Vandaag

12 december 2001

Vrouwenbesnijdenis strenger aanpakken

Boris Dittrich

Reacties: b.dittrich@tk.parlement.nl

Politie en justitie moeten veel krachtiger gaan optreden tegen de gruwelijke praktijk van vrouwenbesnijdenis. D66-kamerlid Boris Dittrich zal vandaag een inititatief-wetsvoorstel presenteren waarin de genitale verminking van vrouwen wordt aangepakt.

Het besnijden van vrouwen moet worden bestraft met maximaal vier jaar gevangenisstraf, ouders of betrokkenen die worden verdacht van het misdrijf moeten voorlopig in hechtenis genomen kunnen worden, en ook het uitvoeren van de besnijdenis in het buitenland op Nederlandse ingezetenen moet strafbaar worden. Vrouwenbesnijdenis komt vooral voor in de aanzienlijke Somalische gemeenschap in Nederland. Honderden, zo niet duizenden jonge meisjes zijn hier of tijdens een verblijf in hun vaderland blootgesteld aan deze gruwelijke praktijk. De bestaande wetgeving blijkt niet voldoende mogelijkheden te bieden om er een eind aan te maken. Dittrich: `Met deze voorstellen zal deze vreselijke praktijk beter te bestrijden zijn.'

Toelichting D66 initiatief-wetsvoorstel

Vrouwenbesnijdenis komt niet alleen in Afrika voor. Ook in Nederland wonen vrouwen en meisjes die hier besneden zijn.. Met name in de grote Somalische gemeenschap is het gebruikelijk om besnijdenis toe te passen, soms in de ergste vorm waarbij de vrouw ook wordt dichtgenaaid. Hoe vaak dit in Nederland gebeurt is echter erg moeilijk te achterhalen.
D66 vindt vrouwenbesnijdenis gruwelijk. Het is een misdrijf waar Politie en Openbaar Ministerie krachtig tegen moeten optreden. Het signaal moet glashelder zijn: in Nederland is het besnijden van meisjes en vrouwen verboden en strafbaar.
Om het gebruik van vrouwenbesnijdenis in Nederland uit te roeien is meer nodig dan alleen een specifiek wettelijk verbod. De gemeenschappen, waarin vrouwenbesnijdenis een cultureel bepaald ritueel is, moeten informatie krijgen over de Nederlandse normen en waarden. Hulpverleners moeten die gemeenschappen bereiken. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van vertrouwenspersonen uit de betreffende gemeenschappen zelf.
In het initiatief wetsvoorstel zal D66 aandacht besteden aan de volgende punten :

1. In het wetboek van strafrecht wordt een specifieke strafbepaling opgenomen die genitale verminking bij vrouwen verbiedt. Er komt een gevangenisstraf op te staan van maximaal vier jaar.
2. Voorlopige hechtenis wordt mogelijk gemaakt bij verdenking van vrouwenbesnijdenis.

3. De vereiste van dubbele strafbaarstelling bij vrouwenbesnijdenis wordt opgeheven. Dat betekent dat de Nederlandse strafwet ook van toepassing wordt op een besnijdenis die in het buitenland heeft plaatsgevonden, wanneer de betrokkenen een relatie met Nederland hebben (bijvoorbeeld in Nederland wonen, terwijl de besnijdenis in Somalië plaatsvindt). Daardoor kunnen ouders die hun dochters laten besnijden in Somalie toch hier vervolgd worden.
4. Nederlandse hulpverlenende instanties moeten breder bekend gemaakt worden met het voorkomen van vrouwenbesnijdenis en er meer aandacht aan besteden. De stichting Pharos kan hier goed bij helpen.
5. De Somalische gemeenschap in Nederland moet ondubbelzinnig op de hoogte worden gebracht van de Nederlandse normen en waarden. Voor wat betreft de hulpverlening en de informatieverstrekking is het gewenst om gebruik te maken van vertrouwenspersonen uit de Somalische gemeenschap.

Tijdens het Algemeen Overleg vrouwenbesnijdenis van donderdag 13 december 2001 zal Boris Dittrich, woordvoerder Justitie van D66 het initiatiefwetsvoorstel toelichten.