BOVAG



Bron: Persberichten
Datum: 13-12-2001

---

Minister Netelenbos stopt verstrekking gegevens uit kentekenregister

Vanmorgen heeft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) haar besluit bekend gemaakt op termijn geen naam- en adresgegevens van voertuigeigenaren uit de kentekenregistratie meer aan de voertuigenbranche ter beschikking te zullen stellen. Daardoor worden voertuigeigenaren, importeurs van auto's en motorfietsen en onderhoudsbedrijven van personenauto's, vrachtauto's en motorfietsen ernstig gedupeerd. De juistheid en de kwaliteit van het nu jarenlang beschikbare adressenbestand, waar de branche nu mee kan werken, zal straks nooit meer te evenaren zijn, ondanks de aanmerkelijk hogere kosten die zullen ontstaan.

Al sinds jaar en dag kan, overigens onder stringente voorwaarden, het RDC Datacentrum namens de branche over de adresgegevens beschikken. Onder strikte privacy-voorwaarden kunnen importeurs en auto- en motorbedrijven via het RDC met de voertuigeigenaren communiceren over o.a. de verplichte APK-keuring, noodzakelijke aanpassingen aan hun voertuig en over voor hen interessante voertuiginformatie.

Maar de minister heeft nu besloten deze gegevens, na een overgangstermijn, niet meer te verstrekken. Zelfs niet als de voertuigeigenaar dat zelf wel zou willen. Voertuigeigenaren en de branche worden nu gedupeerd omdat dit kanaal voor informatieverstrekking wordt geblokkeerd en zijn nu genoodzaakt zelf nieuwe adressystemen op te bouwen met alle complicaties en kosten van dien. Bovendien zullen deze adressystemen, hoeveel aandacht en geld daaraan ook aan zal worden besteed, nimmer die kwaliteit hebben als het centrale kentekenregister. De extra kosten zullen uiteindelijk in de prijzen van producten en diensten worden verwerkt en dus door de consument worden betaald.

BOVAG en RAI hebben wel bereikt dat de minister nog wel de naam-adres-woonplaatsgegevens beschikbaar zal stellen voor zogenaamde terugroepacties. Ook blijven voor de auto- en motorbedrijven de mogelijkheden voor APK-afmeldingen en aan- en afmelden van voertuigen in de bedrijfsvoorraad behouden. Bovendien erkent de minister dat de statistieken op basis van kentekengegevens voor de branche beschikbaar moeten blijven.

De minister erkent dat het voor de branche over een ingrijpende kwestie gaat en dat een redelijke overgangstermijn de schade zal kunnen beperken. Hierover zal zij met de branche nog nader overleg voeren.


---