Centrum voor Kennis Communicatie (BR>

Congres
Keurmerken, eisen en voorschriften voor kantoorgebouwen Donderdag 13 december 2001
Musis Sacrum te Arnhem logo0012-kl.jpg (4947 bytes)
---

Welke keurmerken, eisen en voorschriften zijn er voor kantoorgebouwen? Voldoet uw kantoorgebouw aan de voorschriften en is uw kantoorgebouw voorzien van de juiste keurmerken?

Antwoorden op deze en verwante vragen ontvangt u op deze dag van:
* Peter Schroote, ARCADIS en Stichting Real Estate Norm (REN)
* Maarten Wijk, Deloitte & Touche & Bouwkunde TU Delft
* Arno Bron, TNO (nieuwe keurmerk Brandveiligheid)
* John Bergs, DHV Huisvesting en Vastgoed
Keurmerken kantoorgebouwen
Naast de woning is het kantoorgebouw één van de meest drukbezochte en intensief gebruikte gebouwen van Nederland. Dat is ook de reden dat er de nodige keurmerken, voorschriften en eisen aan een kantoorgebouw verbonden zijn. De technische voorschriften komen naar voren in het Bouwbesluit en hebben betrekking op veiligheid (o.a. constructie-, gebruiks- en brandveiligheid), gezondheid (o.a. bescherming tegen geluid van buiten, schadelijke of hinderlijke stoffen, watervoorziening, daglichttoetreding), bruikbaarheid (o.a. toegankelijkheid en ruimte) en energiezuinigheid (o.a. bepaling van het warmteverlies, thermische isolatie, luchtdoorlatendheid en Energie Prestatie met de energie prestatie coëfficiënt EPC). In het nieuwe Bouwbesluit, dat naar verwachting op 1 april 2002 in werking treedt, zal de vijfde pijler "milieuvriendelijkheid"opgenomen worden.

Eisen en ontwikkelingen
Voor eigenaren en beheerders van kantoorgebouwen is het van belang op de hoogte te zijn van de eisen en voorschriften die gelden voor het kantoorgebouw dat zij bezitten of beheren. Het feit dat gebouwen steeds vaker meerdere gebruiksfuncties hebben, versterkt de noodzaak tot kennis van eisen en voorschriften nog meer. Een voorbeeld van meerdere functies ineen is een kantoorgebouw waarin naast ruimten met een kantoorfunctie ook ruimten voor sport, bijeenkomsten en winkels zijn. Ook veranderingen in werkprocessen, zoals meer projectmatig werken, meer teamwork en meer overleg binnen en buiten de organisatie hebben hun invloed op de indeling van een kantoorgebouw ("kantoorinnovatie") en moeten dus meegenomen worden bij de toetsing van de voorschriften.

Brandveiligheid
Een van de eisen die aan een gebouw gesteld worden, is die van brandveiligheid. Na de brand in Volendam is gebleken dat er grote behoefte is aan duidelijkheid op dit gebied. Gemeenten verlenen wel bouw- en gebruiksvergunningen, maar geen keurmerk voor de brandveiligheid van het gebouw als geheel. TNO gaat daarom (kantoor)gebouwen beoordelen op brandveiligheid. Het hieraan verbonden keurmerk brandveilig gebouw maakt duidelijk dat een pand aan de brandveiligheidseisen voldoet.

Doelgroep
Het congres is van belang voor eigenaren en beheerders van kantoorgebouwen en in het bijzonder voor:

* facility managers

* vastgoedbeheerders

* projectontwikkelaars

* bouwbedrijven

* verzekeraars

* Kwaliteit-, Arbo- en milieumanagers

---

Programma

10.30 Ontvangst

11.00 Opening door de dagvoorzitter
Henri. F.J. Grevers, European director van Jones Lang LaSalle

11.10 De Real Estate Norm
Ir. Peter Schroote, directeur ARCADIS Vastgoed en lid bestuur Stichting REN.

Voor steeds meer onderdelen van gebouwen worden normen en eisen gestandaardiseerd. De totale kwaliteit van een gebouw is daarentegen zeer subjectief en moeilijk meetbaar. De REN biedt een tool waarmee het definiëren en toetsen van deze kwaliteit wordt geobjectiveerd en meetbaar gemaakt. Bestaande of nog te ontwikkelen kenmerken zijn en kunnen een onderdeel van de REN vormen Kan de REN daarmee een keurmerk voor het totale gebouw worden?

11.50 Tussen mens en plek
Maarten Wijk, Senior Manager bij Deloitte & Touche ICS adviseurs, Onderzoeker Bouwmanagement en Vastgoedbeheer, Bouwkunde TU Delft, Voormalig hoogleraar Toegankelijkheid, Bouwkunde TU Delft

De inleiding van Maarten Wijk handelt over de relatie tussen mensen en de objecten die hen omringen. Aandacht wordt gegeven aan hoe mensen functioneren in de fysieke omgeving - in het bijzonder in een kantooromgeving - geredeneerd vanuit de behoeften en mogelijkheden van het individu. Het individu dat - in welke omgeving en welke organisatie dan ook - wil kunnen waarnemen wat moet worden waargenomen, wil kunnen begrijpen wat begrepen moet worden en wil kunnen doen wat gedaan moet worden.

12.30 Lunch

13.30 Keurmerk Brandveiligheid
Ing. Arno H. Bron, coördinator Certificatie
bij TN O Centrum voor Brandveiligheid

Gebouweigenaren en gebouwbeheerders hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van de gebruikers van hun gebouw en worden daarop steeds meer aangesproken. TNO geeft certificaten af die aangeven dat een gebouw of complex brandveilig is. Met het TNO-certificaat "Brandveilig Gebouw" zichtbaar opgehangen bij de ingang, laat de gebouweigenaar of de gebouwbeheerder zien hoe goed de brandveiligheid is geregeld in zijn gebouw. Arno Bron zal ingaan op de certificatieregeling en waarde van het certificaat.

14.10 Eisen aan het binnenmilieu
Ir. John Bergs,
Strategisch adviseur duurzame ontwikkeling DHV Huisvesting en Vastgoed

Het binnenmilieu in kantoren geeft nog steeds aanleiding tot klachten over comfort en gezondheid. Dit heeft aantoonbare invloed op de productiviteit van werknemers en hun tevredenheid met de werksituatie. Introductie van een "binnenmilieuprofiel" biedt een perspectief voor de communicatie tussen werkgever en werknemer en tussen opdrachtgever en architecten, adviseurs en bouwers over de gewenste kwaliteit.

14.50 Pauze

15.15 Energieprestatienormen
Ir. Ieke Kuijpers - Van Gaalen, projectleider bouwfysica en duurzaam bouwen bij DGMR Raadgevende Ingenieurs.

De energieprestatienorm beschrijft hoe de energie-efficiëntie van een nieuw gebouw of een nieuwe woning in één getal kan worden uitgedrukt. Er is een EPN voor woningen en een EPN voor kantoren en andere utiliteitsgebouwen.
De energieprestatie van een gebouw wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). In tegenstelling tot de EPN, die geldt voor nieuwbouw, is het Energie Prestatie Advies (EPA) gericht op de bestaande bouw. EPA richt zich zowel op woningbouw als utiliteitsbouw en is een integraal advies voor gebouwgebonden energiebesparende voorzieningen op basis van een gebouwopname

15.55 Discussie

16.25 Afsluiting van het congres en uitnodiging voor de borrel
---

Datum en plaats
Donderdag 13 december 2001
Musis Sacrum te Arnhem

Aanmelding
U kunt zich aanmelden door het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier in te vullen en te e-mailen. Twee weken voor aanvang van het congres ontvangt u van ons een bewijs van inschrijving en een routebeschrijving.

Kosten
De kosten voor deelname aan dit congres bedragen EUR. 450,- / f 991,67 (excl. BTW) per persoon. Bij deze prijs zijn koffie/thee, lunch en uitgebreide congresdocumentatie inbegrepen.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent, kunt u in uw plaats een collega deel laten nemen, mits deze in het bezit is van uw inschrijving. Indien u uw inschrijving wilt annuleren dient u rekening te houden met de volgende regelingen. U kunt tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden van het congres annuleren. Annulering dient per aangetekend schrijven te geschieden. Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden van het congres, berekenen wij u EUR. 50,- (f 110,20) exclusief BTW aan administratiekosten. Bij latere annulering bent u echter het volledige bedrag verschuldigd. De documentatie wordt u dan automatisch toegezonden.