Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Donderdag 13 december, Blauwe Zaal, 21.30 - 22.15 uur

Satie
Muziektheater

De overspelige operanimf zegt tegen de ontslagen liefdeshopeloze leraar: "Alle muziek is goed, als het maar niet iets van Satie is." Weet dit vrouwelijk personage uit het AKO-literatuurprijs winnende boek 'Geheime Kamers' van Jeroen Brouwers veel. Satie is de bom! Luister maar eens naar zijn pianowerken Gymnopedies uit 1888.

Satie maakte in zijn composities (ongeveer 200 werken) veel gebruik van herhaalde patronen of zinnen om zodoende een rituele rust te creëren. Hij mag dan ook een soort grondlegger van minimal music worden genoemd.

Deze meesterpianist (1866-1925) - die zijn inkomsten veelal verdiende als barpianist - staat vanavond centraal in de muziektheaterproductie Satire: een voorstelling waarin theater in dienst staat tot de muziek en omgekeerd. Door middel van rollen en verhalen uit het leven van Satie leert de luisteraar gedurende de voorstelling de componist kennen. Ook schetsen de makers een tijdsbeeld middels dia's en de film 'entr'acte.' Kunsthistorie, film, theater en natuurlijk hemelstrelende muziek samengebald tot anderhalf uur virtuoos plezier.