Technische Universiteit Delft

PERSBERICHT
Evolutietheorie en toeval

Hoe toevallig is het ontstaan van leven op aarde? Deze vraag blijft de evolutietheoretici op de dag van vandaag verdelen. Volgens Stephen Jay Gould is het verschijnen van een intelligente soort volslagen toeval. Daartegenover staan de opvattingen van de evolutiebioloog Richard Dawkins en de complexiteitstheoreticus Stuart Kauffman. Dawkins betoogt in zijn ironisch getitelde boek Het toppunt van onwaarschijnlijkheid dat mutaties weliswaar willekeurig zijn maar dat de selectie welbepaald is. Kauffman gaat nog verder. Hij introduceert het begrip zelforganisatie als een -behoorlijk deterministische- drijvende kracht achter elke evolutie, ook die van economische en culturele systemen.
Waar baseren deze niet geringe wetenschappers zich op? Hoe komen ze tot zulke verschillende conclusies? En wat betekenen hun theorieën voor onze wereldbeschouwing en het bestaan van een god?

Lezingen door dr. T.J. de Jong, als plantenecoloog verbonden aan het Instituut voor Evolutionaire en Ecologische Wetenschappen van de Universiteit Leiden, en mw. dr. Palmyre Oomen, biologe, filosofe en theologe, sinds 1999 hoofd van de sectie Theologie en Exacte Wetenschappen, Heyendaal instituut KU Nijmegen.

Wat wil het toeval
Donderdag 13 december, 20.00 uur
Centrum voor Religie, Wetenschap en Cultuur
Oude Delft 102, Delft
Toegang gratis

Informatie:
STUDIUM GENERALE TU DELFT
Mekelweg 10
2628 CD Delft
Telefoon: 015 - 278 3988
Fax: 015 - 278 8830
Email: sg@ssc.tudelft.nl
WWW.sg.tudelft.nl