Rijksuniversiteit Groningen

05 dec 2001

Nummer 185 5 december 2001

Scholen kunnen vertrouwensleerling aanstellen

Leerlingen zoeken meestal steun bij vrienden na ongewenst seksueel gedrag op school

Eén op de zes jongeren heeft te maken met ongewenst seksueel gedrag op school. Sociologe Cristien Bajema ontdekte dat de meeste leerlingen na zo'n ervaring steun bij anderen zoeken. Dat zijn dan vooral vrienden en vriendinnen en veel minder vaak schoolpersoneel. Bajema onderzocht welke factoren van invloed zijn op het zoeken van sociale steun. "Het blijkt dat wanneer een school leuke en bruikbare seksuele voorlichting geeft en jongeren weten dat hun melding vertrouwelijk en serieus zal worden behandeld, ze eerder een mentor of vertrouwenspersoon aanspreken," zegt Bajema. Bajema stelt voor om vertrouwensleerlingen aan te stellen. Op 13 december 2001 promoveert ze aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Op scholen wordt al jaren beleid gevoerd met betrekking tot ongewenst seksueel gedrag. Toch is er weinig bekend over de manier waarop jongeren met dergelijke ervaringen omgaan. In 1999 werkte Cristien Bajema mee aan het eerste grote onderzoek naar ongewenst seksueel gedrag in het voortgezet onderwijs. In de vierde klas bleek één op de tien jongens en één op de vier meiden ervaring te hebben met ongewenst seksueel gedrag, variërend van opmerkingen tot aanrakingen. Haar promotie-onderzoek spitst zich toe op de reacties van deze jongeren op hun ervaringen.

Niet naar vertrouwenspersoon

Ongeveer eenderde van de jongeren zegt als ze met ongewenst seksueel gedrag te maken krijgen rechtstreeks dat ze het vervelend vinden, schelden terug of bieden lichamelijk verzet. Na zo'n ervaring zoekt het grootste deel sociale steun bij derden. Zo kunnen ze het van zich afpraten, horen ze de mening van een ander en krijgen ze hulp. Jongeren benaderen vooral vrienden en vriendinnen, en in mindere mate de ouders. "Het is opvallend dat het minst vaak een beroep wordt gedaan op de vertrouwenspersoon op school," zegt Bajema. "Terwijl die volgens het schoolbeleid eigenlijk het eerste aanspreekpunt moet zijn."

Leuke seksuele voorlichting

Welke factoren zijn van invloed op het wel zoeken van sociale steun bij het schoolpersoneel? Bajema onderzocht dit met behulp van het bestaande Health Belief Model (HBM). Daarnaast ontwikkelde ze het GSL-model, waarin de gezinsfactoren, het schoolklimaat en de omgang met leeftijdsgenoten zijn opgenomen. "Jongeren die ervaringen hebben met ernstiger ongewenst seksueel gedrag en leuke, bruikbare seksuele voorlichting hebben gehad, gaan vaker met schoolpersoneel praten. Van invloed is ook dat ze weten dat de school vertrouwelijk en serieus om zal gaan met hun melding. De helft van de leerlingen bleek niet op de hoogte van het beleid van de school ten aanzien van ongewenst seksueel gedrag."

Instellen vertrouwensleerlingen

Scholen kunnen daarom een aantal maatregelen nemen. Seksuele voorlichting moet volgens Bajema dus vooral bruikbaar en leuk zijn: "Niet alleen de technische kant, maar ook de sociale en emotionele aspecten zijn belangrijk." Ook moet er uitleg gegeven worden over het beleid ten aanzien van seksuele intimidatie zodat leerlingen weten dat er serieus en vertrouwelijk met hun melding wordt omgegaan. Ten slotte stelt Bajema voor zogenoemde vertrouwensleerlingen aan te stellen. In Engeland en op enkele plaatsen in Nederland wordt dit systeem al enige jaren met succes gehanteerd. Deze jongeren fungeren als eerste aanspreekpunt en intermediair. Zo kunnen ze de drempel verlagen om met de vertrouwenspersoon over ongewenst seksueel gedrag te praten.

Curriculum vitae

Cristien Bajema (Idskenhuizen, 1966) studeerde sociologie in Groningen en verricht samen met anderen sinds 1996 voor de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar ongewenst seksueel gedrag in het onderwijs. Ze is verbonden aan het Universitair Centrum voor Genderstudies. De titel van het proefschrift is Omgaan met ongewenst seksueel gedrag op school. Copingstrategieën van jongeren in het voortgezet onderwijs. Promotor is prof.dr. H.W. van Essen. Het proefschrift wordt in handelseditie uitgegeven door Van Gorcum, Assen (ISBN 90-232-3769-2).

Noot voor de pers

Nadere informatie: drs. C.W. Bajema, telefoon (050)363 62 31 (ma t/m do), secretariaat (050)363 65 00/363 64 75, e-mail c.bajema@ppsw.rug.nl (werk)