Gemeente Utrecht

Officiële overdracht woonwagenstandplaatsen aan corporaties

De gemeente Utrecht en de Utrechtse woningcorporaties ondertekenen donderdag 13 december het akkoord dat de overdracht regelt van 126 woonwagenstandplaatsen. De gemeente draagt de woonwagenlocaties per 1 januari 2002 in erfpacht over aan de UWE, de Utrechtse Woonwagen Exploitatie. Dit is een besloten vennootschap waarvan de corporaties Mitros, Bo-ex, SSH en Amnis aandeelhouder zijn. De UWE neemt behalve de standplaatsen ook het eigendom en beheer over van daarop aanwezige huurwoonwagens. Met deze eigendomsoverdracht krijgen huurstandplaatsen, huurwoonwagens en hun bewoners dezelfde status als die van huurwoningen en hun bewoners
---

Na de opheffing van de Woonwagenwet, enige jaren geleden, behoort het beheer van woonwagenstandplaatsen en huurwoonwagens tot het takenpakket van de woningcorporaties. Utrecht zit in de kopgroep van gemeenten, die over de eigendomsoverdracht met de corporaties een akkoord heeft bereikt.

In dit akkoord is geregeld dat de gemeente Utrecht éénmalig bijdraagt in de tekorten op de exploitatie van de 126 huurstandplaatsen en van de onderhoudskosten van de huurwoonwagens. Met deze bijdrage is een bedrag gemoeid van 3,1 miljoen euro. Eventuele verkoop of uitbreiding van het aantal standplaatsen wordt om de 4 jaar geregeld in prestatieafspraken die gemeente en corporaties met elkaar maken.

Evenals de gemeente zal ook de Utrechtse Woonwagen Exploitatie het beheer en het onderhoud uitbesteden. Op dit moment worden die beheers- en onderhoudstaken uitgevoerd door Broekhuizen&Wit bv. Het ziet er naar uit dat Broekhuizen&Wit bv. met de nieuwe eigenaar overeenstemming zal bereiken om daarmee na 31 december te blijven doorgaan..

Utrecht, 11 december 2001