Landelijke Studenten Vakbond


Studenten demonstreren tegen handel in onderwijs

Utrecht, 12 december 2001 - Aanstaande donderdag 13 december demonstreren studenten uit heel Europa tegen het verhandelbaar maken van onderwijs. De protesten vinden plaats in Brussel waar het komend weekend ook de EU-top wordt gehouden. De organisatie van de demonstratie is in handen van een aantal nationale studentenvakbonden, waaronder de Franse UNEF, de Waalse FEF, de Vlaamse VVS en de Nederlandse Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De demonstratie is georganiseerd om de Europese Commissie en de EU-lidstaten te dwingen zich uit te spreken tegen het opnemen van onderwijs in de General Agreement on Trade in Services (GATS).

De GATS is een overeenkomst waarin afspraken gemaakt zullen worden over welke zaken onder welke voorwaarden in de toekomst vrij verhandelbaar zijn. Op dit moment is het nog een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen zonder problemen goed onderwijs kan volgen. Als onderwijs onder de GATS gaat vallen kunnen (buitenlandse) private instellingen en bedrijven in de toekomst ook onderwijs gaan aanbieden. Als dit inderdaad mogelijk wordt, kunnen de gevolgen desastreus zijn. De overheid mag waarschijnlijk niet meer zelf bepalen welke instellingen zij wel en niet bekostigd en zal daardoor makkelijk haar handen af kunnen trekken van het onderwijs. De kwaliteit en de diversiteit van het onderwijs kunnen hiermee volledig gaan afhangen van de vraag van de markt. Studies die geen winst opleveren lopen groot gevaar te verdwijnen of worden heel duur en de kosten van opleidingen zullen volledig moeten worden opgebracht door studenten. Kortom, onderwijs wordt dan minder toegankelijk, minder divers en de kwaliteit neemt af.

De LSVb vindt dat de overheid moet zorgen voor goed en toegankelijk onderwijs en dat zij dit stelsel ook dient te financieren. Dit kan niet overgelaten worden aan de vrije werking van de markt.

Onderwijs mag nooit een vrij verhandelbaar goed worden en dus ook nooit onderdeel worden van de GATS. Om dit duidelijk te maken gaan de LSVb en veel andere Europese studentenbonden donderdag demonstreren. De demonstratie zal om 12.30u beginnen op het Boxtaalplein in Brussel.