Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 13-12-2001
Persbericht regionaal, 09.55 uur

Tendens van bedreigingen en intimidaties bij voetbalvandalisme. Utrecht- In haar jaarverslag over het voetbalseizoen 2000-2001 constateert het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) dat er een trend is in nieuwe uitingsvormen van voetbalvandalisme. Sprak men bij voetbalvandalisme tot voor kort nog vooral over confrontaties tussen groepen supporters, thans blijkt dat het steeds vaker voor komt dat een relatief kleine groep supporters o.a. bedreigingen uit aan het adres van stewards en bestuursleden van clubs. Daarnaast schroomt men niet om middels intimidaties maatregelen af te dwingen, dan wel ongedaan te maken.
Het CIV is van mening dat deze ontwikkeling zorgelijk te noemen is en krachtig bestreden dient te worden.

Het CIV constateert ook, dat weinig van de succesfactoren die tot een succes van Euro 2000 hebben geleid, zijn geïmplementeerd in de aanpak van de veiligheid bij de normale competitiewedstrijden. Dit betreft met name de organisatie van de kaartverkoop en de inzet van de politie bij wedstrijden.

Het CIV constateert dat de laatste jaren binnen de supportersgroepen en dan met name binnen de harde kernen uitingsvormen van onacceptabel gedrag voor komen. Het zijn vormen van intimidaties en bedreigingen die bestempeld kunnen worden als crimineel gedrag. Bestuursleden worden bedreigd, evenals stewards en andere medewerkers van de veiligheidsorganisaties van de club. Lokale autoriteiten worden onder druk gezet om bepaalde maatregelen niet te nemen, zoals een combiregeling. Een ander voorbeeld is het beletten van openbare filmvoorstellingen.
Tolerantie ten opzichte van dergelijke gedragingen betekent acceptatie.

Het EK toernooi was een succes, een feest, mede door diverse strakke maatregelen, zoals de organisatie van de kaartverkoop en de werkwijze van de politie. Helaas blijkt de kaartverkoop nog steeds de nodige problemen te geven. Het komt nog te vaak voor dat supporters kaarten bemachtigen voor vakken die niet voor hen bestemd zijn. Het scheiden van de supportersgroepen wordt hierdoor onmogelijk met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn politiemensen met veel voetbalervaring na het toernooi naar andere functies gegaan. Hierdoor is de continuïteit van (een deel) van de aanpak tijdens EURO 2000 verloren gegaan. Het CIV doelt met name op het bejegeningsprofiel, het risicomanagement m.b.t. de politie-inzet en de lage tolerantie.

Het aantal aanhoudingen bedroeg het vorig seizoen nog 1550 supporters. Dit seizoen is het gedaald naar 1193. Op basis van de daling van het aantal aanhoudingen mag echter niet de conclusie worden getrokken, dat het voetbalvandalisme minder wordt. Aanhoudingen hangen van teveel factoren af om deze conclusie te trekken. Wel is verontrustend, dat het aandeel van de jongeren dit seizoen ook weer is gestegen. In het vorige seizoen bevond 8,52% van de aangehouden personen zich in de leeftijdscategorie 12 15 jaar. Dit seizoen is het al 11,32%. Ruim 35,71% van alle aangehouden personen is 18 jaar of jonger.

De politie-inzet is voor het eerst sinds jaren enigszins gedaald, 1,2% in de eredivisie en ruim 13% in de 1ste divisie. In de 1ste divisie is sprake van een echte daling ten opzichte van vorig seizoen. De politie-inzet in deze divisie zit nu een fractie onder het niveau van het seizoen 1998-1999.

Het jaarverslag van het CIV is volledig te lezen op: http://www.civ-voetbal.com.

Voor verdere informatie:
H.J. Groenevelt,
Hoofd Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, Tel.: 030 2397212.