Politiebericht Friesland: Friesland 13-12-2001
Politieberichten van 12/12 (13.00 uur) t/m 13/12 (07.00 uur)

Oldeberkoop: mishandeling
Woensdag omstreeks 13.15 uur was een 35-jarige inwoner van Twijzelerheide bij een bedrijf (bouwmarkt) aan de Heerenveenseweg bezig met het uitladen van enkele goederen. Toen hij hiermee bezig was kwam een 48-jarige inwoner van Oosterwolde bij hem staan. Op een gegeven moment kregen de mannen ruzie over een vitrinekast. Over en weer werd wat gescholden. De inwoner uit Oosterwolde begon plotseling te slaan en te schoppen, waardoor de man uit Twijzelerheide een klein wondje opliep boven het rechteroog. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De verdachte moet nog worden gehoord.

Surhuisterveen: afsteken vuurwerk
Woensdag omstreeks 15.00 uur was een 12-jarige jongen uit Surhuisterveen bezig met het afsteken van vuurwerk op de Dellen. Bij het zien van de politie ging de jongeman er vandoor. Iets verderop werd hij aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van 57 astronauten ( knal vuurwerk). Het vuurwerk werd in beslag genomen. De jongeman werd aangemeld voor het Halt-traject.

Sint Nicolaasga: aanrijding
Woensdag omstreeks 14.40 uur reed een 66-jarige inwoonster van Gorredijk als bestuurster van haar personenauto over de Rijksweg A6 in de richting Joure. Zij kwam door nog onbekende oorzaak met de wielen in de middenberm terecht en bij de daarop volgende stuurcorrectie kwam haar auto in aanraking met een trekker met oplegger en vervolgens kwam zij tegen de vangrail tot stilstand. De auto werd totaal vernield. De trekker met oplegger, die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van het Duitse Melle, werd licht beschadigd. De bestuurster kon ongedeerd het voertuig verlaten. De ter plaatse gekomen ambulance behoefde niet te worden ingezet.

Drachten: vals bankbiljet
Woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur kocht een tot op heden onbekend gebleven vrouw in een winkel (drogisterij) aan de Noordkade voor ongeveer f 15.- aan snoep. Zij betaalde met een bankbiljet van f 100.- en kreeg hierop van de medewerker van de winkel, een 20-jarige inwoner van Appingedam, het wisselgeld terug. De vrouw verliet hierop de winkel. Toen de medewerker het bankbiljet daarna nog eens bekeek, bleek dit vals te zijn. Het bankbiljet werd in beslag genomen. De medewerker heeft aangifte gedaan. Van de vrouw is een summier signalement bekend, leeftijd ongeveer 30 jaar, lengte 1.70/1.75 meter, stevig postuur.

Drachten: inbraak woning
Woensdag tussen 12.00 en 15.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Hooizolder. Het slot van de toegangsdeur werd opengebroken. Uit de gang werden van de kapstok twee lederen jassen, waarde f 875.-, weggenomen. De bewoner, een 44-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die stond geparkeerd op de Jasker. Hoe men in de auto is gekomen, is niet duidelijk. De auto vertoonde geen sporen van braak. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 11 cd`s en een doosje met kerstverlichting weggenomen. De eigenaar, een 24-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Bolsward: diefstal uit woning
Woensdag tussen 15.00 en 16.00 uur werd geld gestolen uit een woning aan de Heeremastraat. De bewoonster, een 57-jarige vrouw, had het geld (enkele honderden guldens) in de woonkamer klaargelegd met de bedoeling het naar de bank te brengen. Zij ging vervolgens nog even naar boven. Eenmaal boven hoorde zij dat de keukendeur open en dichtging. Toen zij vervolgens weer beneden kwam, bleek dat het geld uit de woonkamer was weggenomen. Zij heeft geen verdachte personen bij haar woning gezien. De bewoonster heeft aangifte gedaan.

Wolvega: inbraak auto
Woensdag omstreeks 19.55 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hoofdstraat West. Het dochtertje van de eigenaar zag dat een onbekende man de ruit van de auto van haar vader insloeg. Zij waarschuwde haar vader, die daarop naar buiten ging. Toen hij buitenkwam zag hij dat de verdachte, een man, lengte ongeveer
1.70/1.75, donkere jas, wegfietste in de richting van de Merelstraat. De verdachte reed op een soort vouwfiets met hoog stuur en zadel. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. Bij de auto bleek dat men een ruit had vernield en uit de auto werd een radardetector weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Wolvega, heeft aangifte gedaan.

Hallum: eenzijdig ongeval
Woensdag omstreeks 17.00 uur reed een 53-jarige inwoner van Hijum met zijn bromfiets over het fietspad van de Ljouwerterdyk komende uit de richting Marrum. Hij schrok van een fietser, een 12-jarige jongen uit Hallum, die het fietspad wilde oversteken. De bromfietser kwam in de berm terecht en viel. De fietser werd niet geraakt. De bromfietsbestuurder werd gewond afgevoerd naar het MCL-Zuid. Het bleek dat de man gedronken had. In het ziekenhuis werd van hem een bloedproef afgenomen. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag tussen 02.00 en 07.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Oldegalileen. De achterdeur werd geforceerd. Uit de woning werden twee gsm`s, wat kleingeld, een stereo en een OV-jaarkaart weggenomen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Witmarsum: woningbrand
Woensdag omstreeks 16.45 uur werd brand gemeld in een woning aan de Mauritsstraat. Ter plaatse bleek dat de brand was uitgebroken in de bijkeuken. De bewoner, een 52-jarige man, had kort daarvoor kleding uit de droger gehaald en deze daarna uitgezet. Waarschijnlijk is kortsluiting ontstaan in de droger, waardoor er brand ontstond. De brandweer was ter plaatse en deze bluste het vuur. De woning stond vol rook. De schade bleef beperkt tot de bijkeuken.

Heerenveen: afsteken vuurwerk
Woensdag omstreeks 22.00 uur werden op de Luken twee jongens, 18 en 19 jaar, beiden uit Heerenveen, aangehouden, die bezig waren met het afsteken van vuurwerk. De jongens waren in het bezit van 101 astronauten, 7 minivuurpijlen en 2 ground bloom flowers (siervuurwerk). Het vuurwerk werd in beslag genomen en de beide verdachten kregen een bekeuring.

Harlingen: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.25 uur werd op de Noorderhaven een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Oosterstreek: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.45 uur kwam er een melding binnen dat op de Oosterstreek een aanrijding met beknelling zou zijn, waarbij een bestuurder gewond zou zijn geraakt. Ter plaatse bleek van een aanrijding geen sprake te zijn. Wel werd een personenauto in een weiland aangetroffen. De bestuurder zat nog in de wagen en het bleek dat de man gedronken had. Hij kon niet meer op eigen benen staan. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau gaf de ademanalyseapparaat een storing aan, waarna van de verdachte een bloedproef werd afgenomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Donderdag omstreeks 02.10 uur werd op de Stadsrondweg Zuid een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Nieuwegein, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Holwerd: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 23.30 uur vond op de Dokkumerwei een aanrijding plaats tussen een personenauto en een loslopend paard. Het paard, eigendom van een 60-jarige inwoner van Holwerd, overleefde de aanrijding niet. De personenauto, werd bestuurd door een 22-jarige inwoner van Holwerd. De bestuurder en inzittende, een 24-jarige inwoner van Dongjum, kwamen bekneld te zitten in de auto. De jongens werden door de brandweer uit de auto gehaald. De bestuurder werd overgebracht naar het MCL-Zuid, terwijl de inzittende werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De auto werd weggesleept.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272