Universiteit van Amsterdam


UvA selecteert zeven toparchitecten voor nieuwbouw bètafaculteit Gepubliceerd op donderdag 13 december 2001
De Universiteit van Amsterdam heeft zeven gerenommeerde architectenbureaus uitgenodigd om een voorlopig ontwerp te maken voor het nieuwe gebouw van de bètafaculteit. Het nieuwe faculteitsgebouw (circa 80.000 m2) komt in het Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer (WTCW) van Amsterdam. De bureaus hebben zich via een Europese aanbestedingsprocedure aangemeld en zijn afkomstig uit binnen- en buitenland.

De zeven bureaus - één uit Denemarken, één uit Maleisië en vijf uit Nederland zullen een stedenbouwkundige en architectonische visie geven op de nieuwbouw van de faculteit. Het gaat in deze fase om studieopdrachten, die in de loop van 2002 worden gepresenteerd. Daarna nodigt de UvA maximaal drie architecten uit om een definitief ontwerp voor het faculteitscomplex te maken. Het ontwerpproces neemt ongeveer twee jaar in beslag, de totale bouwtijd bedraagt drie jaar. De eerste nieuwbouw kan naar verwachting over 3 ½ jaar in gebruik worden genomen.

Tot de zeven geselecteerde architecten(bureaus) behoren: Ben van Berkel van UN Studio; hij is onder andere verantwoordelijk voor de Erasmusbrug in Rotterdam en werkt op dit moment aan de vernieuwing van het station van Arnhem. Herman Hertzberger, beroemd geworden door zijn vernieuwende kantoorgebouw voor Centraal Beheer, won vorig jaar de Scholenbouwprijs voor zijn Montessoricollege in Amsterdam-Oost. De Deen Henning Larsen heeft talrijke Scandinavische universiteiten, bibliotheken en laboratoria ontworpen. Het relatief jonge koppel Meyer en Van Schooten realiseert op dit moment het ING-gebouw aan de Zuidas te Amsterdam. Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) ontwierp onder meer het Educatorium in de Uithof in Utrecht. Rudy Uytenhaak ontwierp onlangs een nieuw laboratorium voor de faculteit Natuurkunde voor de TU Eindhoven en was verantwoordelijk voor de spraakmakende studentenhuisvesting in de Uithof in Utrecht. De Maleisische architect Ken Yeang tenslotte is vermaard om zijn ecologische gebouwen.

In het Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer (WTCW) is al een groot aantal kennisinstituten en voorzieningen van topniveau aanwezig. Ook de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI), die internationaal toonaangevend wil zijn en streeft naar samenwerking met andere kennisinstituten, is al met een aantal onderdelen in de Watergraafsmeer vertegenwoordigd. De verhuizing van de FNWI is onderdeel van het overkoepelende huisvestingsplan van de UvA, die op dit moment is gehuisvest in een groot aantal verspreid over de stad liggende gebouwen. De universiteit wil verwante disciplines in vier clusters samenbrengen: de alfawetenschappen op het Binnengasthuisterrein en omgeving, de gammawetenschappen op het Roeterseiland, het medische cluster in Amsterdam-Zuidoost en de bètafaculteit in de Watergraafsmeer. Bron: UvA Persvoorlichting